Ez lehet Magyarország legnagyobb kínai üzleti sikere

Csungking vasútállomás
A subway train of Chongqing Light rail Line 2 arrives at the Liziba Station in a residential building in Chongqing, China, 18 March 2017. Chongqing, China's "city of mountains", has its light-rail train drive through a residential building in Liziba Station due to its special landscape. Chongqing Rail Transit No.2 and a 19-storey residential building have been built across each other. The railway set its Liziba Station on the sixth to eighth floor in the building with noise reduction equipment.
Vágólapra másolva!
Magyarország egyik legnagyobb ázsiai üzleti sikere lehet, ha létrejön a Kína 500 legnagyobb vállalata közé tartozó Loncin Holding & Co. és a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa Kft. segítségével készülő új fürdőkomplexum. A csungkingi termálban rejlő lehetőségek még csak most nyílnak meg igazán. 2012-ben a várost Kína termálfővárosának minősítették, az új városvezetés pedig az öt legfontosabb fejlesztési terület egyikeként tekint a gyógyvizes turizmusra.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, kiemelt érdeklődés mellett mutatkozott be Magyarország Dél-Kína egyik legnagyobb kereskedelmi vásárán Csungking városában. A helyi gazdasági és politikai elit érdeklődését nemcsak a Magyarországot bemutató imázsfilm keltette fel, hanem az a gasztronómiai és kulturális bemutató is, ami szükséges ahhoz, hogy egy másfélmilliárdos nagyhatalom felfigyeljen egy közép-európai országra.

A legnagyobb magyar üzleti siker lehet

A növekvő kínai jólét Csungkingban is nagy üzleti lehetőségeket jelent Magyarországnak. A nyugat-kínai kultúrában ugyanis régi hagyományai vannak a meleg vizes fürdőzésnek. Mivel régen a házakban nem volt fűtés, az emberek a gőzölgő patakokban és medencékben melegedtek meg a hideg téli napokon. A víz gyógyászati célú felhasználása azonban ez idáig ismeretlen volt a számukra. Nem így Magyarországon, ahol minden rendelkezésre álló technika és tudás megvan a termálvíz gyógyászati célú felhasználásához.

A két hagyomány most egymásra talál. A Kína 500 legnagyobb vállalata közé tartozó Loncin Holding & Co. a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa Kft. segítségével készül létrehozni új fürdőkomplexumát.

A 1,5 milliárd dolláros projektben való részvétel lehetősége – mely ma Magyarország egyik legnagyobb kínai üzleti sikere lehet – nem jött könnyen.

A riválisok között német, francia és japán vállalatok is voltak. A sárváriak sikere annak köszönhető, hogy míg a fenti cégek a maguk szintjén tárgyaltak a kínai partnerrel, addig magyar részről a külképviselet is bevetette magát - derült ki a Demokrata cikkéből.

Óriási lehetőségek vannak a kínai fürdőkultúrában a magyar cégek számára Forrás: Origo

Állami támogatást is kaphat

A csungkingi termálban rejlő lehetőségek még csak most nyílnak meg igazán. 2012-ben a várost Kína termálfővárosának minősítették, az új városvezetés pedig az öt legfontosabb fejlesztési terület egyikeként tekint a gyógyvizes turizmusra.

Az egyre erősödő középosztály miatt ez évente akár százmillió embert is jelenthet.

Wang Jie, a termálfejlesztésekért felelős Hakone nevű vállalat igazgatósági elnöke elárulta, hogy az igazi nagy dobást az Egészséges Kína 2030 elnevezésű egészségügyi stratégia jelenti, amelynek keretében az elkövetkező években a termálvizes kezelés, magyar mintára, Kínában is állami egészségbiztosítási támogatás alá kerülhet. Ez első körben tartományi szinten történhet meg, de a kínai gyakorlat szerint a tartományi szinten sikeres intézkedések könnyen felkeltik az országos pártvezetés figyelmét, és országos szintre emelkednek. Erre Csungking esetében különösen jó esély van, mivel az itteni mindenkori párttitkár a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának is tagja.

Csungking felemelkedése a magyar gazdaság számára is nagy lehetőségeket rejt Forrás: Origo

Nincsen bebetonozva az előny

Noha sikereink nagyok, hiba lenne elégedetten hátradőlni. Az európai országok közül egyre többen ismerik fel a Csungkingban rejlő lehetőségeket. Üzletben pedig nincs barátság. A közép-kelet-európai országok például mind ugyanazt tudják nyújtani Kínának, és mindannyian pályáznak az Európa kapuja pozícióra.

Magyarország a keleti nyitással időben ébredt, de előnyünk koránt sincs bebetonozva.

2016-ban Lengyelország, egy évvel azelőtt pedig Csehország nyitott konzulátust Nyugat-Kínában, kormányaik pedig minden tőlük telő segítséget megadnak saját vállalataiknak és külképviseleteiknek. Jó példa erre Milos Zeman cseh elnök, aki személyesen is járt a régióban. Az aranyláz tehát kitört. A nyugati diplomaták és vállalatok ugrásra készen állnak. A széljárás most Magyarországnak is kedvez, de a munka java csak most kezdődik.