Külön csoport vizsgálja az amerikaiakat külföldön érő rejtélyes megbetegedéseket

Horizontal View of the US Embassy in Havana on December 17, 2015. The United States announced Thursday the resumption of regular flights to and from Cuba, the latest step in a historic thaw in relations. "On December 16, the United States and Cuba reached
A havannai nagykövetség épülete
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztériumban munkacsoportot hoztak létre a külföldön történt rejtélyes megbetegedések vizsgálatára - jelentette be Mike Pompeo, a külügyi tárca vezetője.
Vágólapra másolva!

Közleményében a Kubában és Kínában megbetegedett amerikai diplomatákra hivatkozott. Mint írta: jelenleg 24 amerikai állampolgárt - diplomatákat és családtagjaikat - tartanak nyilván különös tünetekkel járó, eddig kiderítetlen betegséggel. Némelyiküknél kisebb agykárosodást állapítottak meg. Valamennyien Kubában teljesítettek szolgálatot 2017/18-ban. Az idén május 16-án Kínában - a kantoni amerikai konzulátuson - szolgálatot teljesítő egyik amerikai külügyi alkalmazottnál diagnosztizáltak hasonló tüneteket.

Szakértők kutakodnak

A külügyminisztérium által életre hívott munkacsoportban az egészségügyi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a védelmi tárca szakértői, valamint a külügyekkel foglalkozó közösség más tagjai is részt vesznek.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségének épülete Forrás: AFP/Yamil Lage

Fura hangokat hallottak

Az amerikai kormány korábban vizsgálóbizottságot állított fel diplomatái titokzatos megbetegedéseinek kivizsgálására. Havanna még tavaly jelezte, hogy amerikai és kanadai tudósok bevonásával kutatná a betegségek okait, a kínai vezetés pedig teljes mértékben késznek mondta magát az együttműködésre az amerikai illetékesekkel. A diplomaták - elmondásaik szerint - fura hangot hallottak, mielőtt megbetegedtek volna. Az első tünetek halláskárosodásra és valamiféle „akusztikus támadásra” utaltak, ám később kiderült, hogy a tünetek jóval összetettebbek.

A diplomaták és családtagjaik szédülésre, fejfájásra, rendkívüli fáradtságra, látási problémákra és kognitív nehézségekre panaszkodtak.

Volt, aki teljesen elveszítette a hallását, mások egyes szavakat nem tudtak felidézni. A Kínában megbetegedett alkalmazott szintén abnormális hangjelenségekről számolt be, és nála is ugyanezeket a tüneteket tapasztalták.

Eddig nem derült ki, hogy van-e összefüggés a kubai és a kínai esetek között,

mint ahogyan azt sem sikerült kideríteni, hogy mi válthatta ki a megbetegedéseket.

Kubára megorroltak, Kínára nem

Válaszul az Egyesült Államok tavaly nyáron két kubai diplomatát kiutasított, tavaly ősszel pedig minimálisra csökkentette havannai nagykövetségének létszámát, és nem javasolta amerikai állampolgároknak a szigetországba utazást. Washington ugyanakkor nem vádolta meg Kubát az „akusztikus támadások” elkövetésével, hanem azért vonta felelősségre, hogy - a diplomáciára vonatkozó nemzetközi egyezmények értelmében - nem óvta meg a területén dolgozó külföldi állampolgárok épségét. A kínai megbetegedésre az amerikai kormány nem adott diplomáciai választ.