Elbúcsúztatták George H.W. Bush elnököt

George H. W.BUSH temetése, George W.; BUSH, George
George W. Bush volt amerikai elnök megérinti az apja, George H. W. Bush korábbi amerikai elnök koporsóját a washingtoni nemzeti székesegyházban tartott gyászmisén 2018. december 5-én.
Vágólapra másolva!
A washingtoni katedrálisban szerdán elbúcsúztatták George H.W. Busht, az Egyesült Államok 41. elnökét. A gyászszertartáson Magyarországot Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, volt honvédelmi miniszter és Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete képviselte.
Vágólapra másolva!

A mintegy kétórás szertartáson imádsággal, bibliai idézetek felolvasásával, az idősebb Bush elnök életének felidézésével búcsúztak a néhai elnöktől.

A ceremóniát a könnyek mellett nem egyszer nevetés is kísérte, amikor a beszédet mondók George H.W. Bush életének kedves és humoros epizódjait, vagy a volt elnök mondásait idézték fel.

2002. szeptember 30-án Helsinkiben készített kép George H.W. Bush volt amerikai elnökről. Az idősebb Bush, aki az Egyesült Államok 41. elnökeként 1989-től 1993-ig töltötte be a hivatalt, 2018. november 30-án, 94 éves korában elhunyt. Forrás: MTI/EPA/LEHTIKUVA/Kimmo Mantila

Egyik fia, George W. Bush, az Egyesült Államok 43. elnöke, a többi között arról beszélt, hogy édesapja megtanította neki, mit jelent elnöknek lenni, hogy az országot bátorsággal és a honfitársai iránti szeretettel a szívében kell vezetni.

- fogalmazott ifjabb Bush, aki a beszéde végén elsírta magát.

George W. Bush volt amerikai elnök megérinti az apja, George H. W. Bush korábbi amerikai elnök koporsóját a washingtoni nemzeti székesegyházban tartott gyászmisén 2018. december 5-én. Forrás: MTI/EPA/AP Pool/Andrew Harnik

George W. Bush előtt Alan Simpson, volt szenátor, az egykori elnök egyik legjobb barátja, Brian Mulroney, volt kanadai kormányfő, Jenna Bush Hager, az unokája, és Jon Meachem, Bush életrajzírója mondott beszédet.

Alan Simpson a néhai elnök hűségét emelte ki. Hűségét a hazájához, a családjához, a barátaihoz, és nem utolsó sorban a kormányzati, demokratikus intézményrendszerhez.

- fogalmazott a volt szenátor. Brian Mulroney, Kanada volt konzervatív miniszterelnöke elsősorban személyes emlékeket idézett fel. Beszédében emlékeztetett arra is, hogy George H W. Bush elnöksége alatt omlott össze a kommunizmus Kelet-Európában, újraegyesült Németország és megszűnt az apartheid Dél-Afrikában. A kanadai politikus idézte Helmut Kohl egykori német kancellárt is, aki szerint George H.W. Bush briliáns diplomáciája nélkül nem jöhetett volna létre a német egység.

- mondta beszédében John Meacham, a néhai elnök életrajzírója, utalva ezzel arra, hogy George H.W. Bush pilótaként a második világháborúban is szolgálatot teljesített. Az író emlékeztetett idősebb Bush hitvallására.

- emelte ki Meacham, aki hozzátette, hogy a 41. elnöknek köszönhetően az amerikaiak és a világ nemzetei szabadabbak, jobbak, nemesebbek lettek.

A gyászszertartáson külföldi és amerikai politikusok vettek részt. Jelen volt például Angela Merkel német kancellár, Andrzej Duda lengyel elnök, Károly herceg brit trónörökös, John Major, aki Bush elnökségének második felében volt brit miniszterelnök (elődje, Margaret Thatcher öt évvel ezelőtt halt meg) és II. Abdullah jordán király.

Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump, Barack Obama volt amerikai elnök és felesége, Michelle Obama, Bill Clinton volt amerikai elnök és felesége, Hillary Clinton volt külügyminiszter, Jimmy Carter volt amerikai elnök és felesége, Rosalynn Carter. A második sorban többek között Joe Biden és Al Gore volt alelnökök. Forrás: MTI/EPA/AP Pool/Alex Brandon

A templom padsoraiban helyet foglaltak a jelenlegi amerikai kormány tagjai is. Az első sorban ült Donald Trump elnök és a first lady, valamint ugyancsak a feleségével a (George W. Bush mellett) még élő három volt amerikai elnök, Barack Obama, Bill Clinton és Jimmy Carter is.


Donald Trump még a szertartás előtt közzétett Twitter-bejegyzésében azt írta:

A George H.W. Bush egykori amerikai elnök holttestét szállító elnöki különgépet fényképezi egy katona az Ellington Field légitámaszponton, a texasi Houstonban 2018. december 3-án. Forrás: MTI/AP/Eric Gay

A washingtoni katedrálisból

az Egyesült Államok 41. elnökének koporsóját a családtagok és néhány barát kíséretében Houstonba szállították, ahol a St. Mary episzkopális templomban ravatalozzák fel, majd a néhai elnököt csütörtökön helyezik örök nyugalomra a houstoni Elnöki Könyvtár épületében.

A szerdai napot Donald Trump elnök nemzeti gyásznappá nyilvánította, valamennyi szövetségi - és kormányhivatal zárva tartott, a nemzeti lobogók pedig harminc napon keresztül félárbocon lesznek.