Óriási cunami Indonéziában, rengeteg halott - videó

indonéz cunami
Az előző esti szökőár pusztításának nyomai az indonéziai Anyerben 2018. december 23án. A Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökőár következtében legalább 162 ember életét vesztette, 30 eltűnt és több mint 700 megsérült.
Vágólapra másolva!
Szökőár pusztított Indonézia nyugati részén. A legfrissebb adatok szerint 222 ember meghalt, több mint 800 megsérült, és legalább 28 embert eltűntként tartanak nyilván. Az épületekben is hatalmas károk keletkeztek  - közölte az indonéziai katasztrófavédelem.
Vágólapra másolva!

A cunami helyi idő szerint szombat este fél tíz körül keletkezett a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokat érintette. Az áldozatok többsége belföldi turista.

A BBC szerint több száz épületet sodort el az ár.

Az előző esti szökőár pusztításának nyomai az indonéziai Anyerben 2018. december 23-án. A Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökőár következtében 222 ember életét vesztette, 28 eltűnt és több mint 800 megsérült. Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

Sutopo Purwo Nugroho, katasztrófavédelem szóvivője közölte:

a szökőárt vélhetően a szorosban lévő Krakatau vulkán kitörése, és az azt követő víz alatti földcsuszamlás váltotta ki.

A cunami erejéhez a telihold miatti dagály is hozzájárulhatott - jegyezték meg katasztrófavédelmi tisztviselők. A Nugroho által a Twitteren közzétett felvételeken jól látható, ahogy a víz elönti az utcákat az érintett területeken.

Beszámolók szerint

egyes helyeken csaknem 20 méteres magassággal ért partot az árhullám.

Lampung tartományban több mint száz épület összedőlt, sokan a romok alatt rekedtek.
Nugroho két eltűntről számolt be, de az érintettek szerint sokakat elsodort az ár, így egyelőre nem világos, hány embernek veszett nyoma. A hatóságok szerint félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

Indonéziában legutóbb szeptemberben pusztított természeti katasztrófa: Celebesz szigetét rázta meg egy 7,5-ös erősségű földrengés, az azt követő szökőár következtében több mint 2 ezren haltak meg és mintegy 4600-an szenvedtek sérüléseket.