Több marokkói férfit letartóztattak a meggyilkolt skandináv nők ügyében

Imlil
Rendőrségi helyszínelés
Vágólapra másolva!
A marokkói rendőrség csütörtökön letartóztatott három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a két skandináv nő meggyilkolásához. Ezt közölték helyi hatóságok csütörtökön. A héten már őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a dán és a svéd turista meggyilkolása miatt Marrákesben. 
Vágólapra másolva!

A marokkói hatóságok közlése szerint a rendőrség által elfogott gyanúsított tagja egy fegyveres csoportnak, amit nem neveztek meg. A dán titkosszolgálat az Iszlám Államot sejti a gyilkosságok mögött.

A marokkói rendőrség csütörtökön további három gyanúsítottat vett őrizetbe, mindhárman Marrákesből származnak, egyiküknek már volt köze terrorista cselekményhez

- áll a marokkói nyomozóiroda közleményében, amiből kiderül az is, hogy a bizonyítékok terrorista indítékra utalnak.

Forrás: AFP/-

A rendőrség közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy előzetes vizsgálatok folynak egy videóval kapcsolatban, amit a közösségi médiában osztottak meg.

A felvételen látható az egyik nő meggyilkolása, ami más helyen történt, mint ahol a holttesteket megtalálták.

A gyanúsítottak profiljai alapján nem zárható ki a radikális iszlám, mint indíték - mondták el a nyomozók.
A dán titkosszolgálat csütörtökön közölte, hogy a videó és a marokkói hatóságok előzetes nyomozása alapján úgy gondolják, hogy

a gyilkosságok összefüggésben állhatnak az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezettel.

A dán és a norvég nő holttestére az ország középső részén, Imlíl falútól mintegy 10 kilométerre bukkantak rá turisták, akik értesítették a rendőrséget.

A két áldozatot nyakon szúrták. A nyomozók információi szerint az egyik nőt lefejezték.

Imlíl a helyi idegenforgalom egyik központja, sok turista indul innen, hogy meghódítsák a Túbkál csúcsát, amely az Atlasz legmagasabb pontja. A környéken egyelőre az összes túrát leállították. Dánia és Norvégia a kettős gyilkosság után figyelmeztette állampolgárait, hogy helyi vezető nélkül ne induljanak kirándulni Marokkóban.

Dánia rendőri segítséget is küldött az ügy feltárására. A dán és norvég miniszterelnök elítélte a gyilkosságokat. Erna Solberg norvég miniszterelnök azt mondta:

Az NRK norvég közszolgálati televízió azt jelentette, hogy a norvég áldozat 28 éves volt, és Maren Uelandnak hívták. A BT című dán bulvárlap pedig Louisa Vesterager Jespersenként azonosította a másik áldozatot, aki 24 éves volt. Édesanyja a lapnak azt mondta: a család ellenezte, hogy Louisa Marokkóba utazzon.