A városi galambok elköltöztetésével küzdenek a piszok ellen

ADULT Andalusia ANIMAL Bird Cadix columbidae Day EUROPE feeding four animals HORIZONTAL MAN Outdoors People PIGEON sitting Spain
A galambok etetése tilos
Vágólapra másolva!
Ötezer galamb elköltöztetésével próbál megszabadulni a városban keletkező ürülékhalmoktól a spanyolországi Cádiz. Egyelőre csak remélik, hogy a komplikált műveletnek eredménye is lesz.
Vágólapra másolva!

A galambok egész évben szerves részei a városi állatpopulációknak, amikor azonban pár totyogó, etetésre váró madár helyett

már ezrével lepik el a tereket, rengeteg bosszúságot is okoznak.

A Velencébe vágyó turisták közül sokakat elrettent a Szent Márt teret birtokba vevő galambok sokasága, ahogy a spanyolországi Cádiz lakóinak is már jóval több bosszúságot, mint örömet okoznak a turbékoló madarak.

A galambok etetése tilos Forrás: AFP/hemis.fr/Gerault Gregory

A spanyol város vezetősége megelégelte a telente rendszeresen megjelenő madárinváziót, és az ezzel járó rengeteg galambürüléket, ezért átfogó programot indítottak, hogy csökkentsék a számukat. A BBC beszámolója szerint megmérgezni nem akarták az állatokat, ezért egy jóval költségesebb, ráadásul kétséges kimenetelű ötletük támadt:

ötezer galambot befognak a közterületekről, majd áttelepítik őket egy másik régióba, 275 kilométerrel arrébb, abban bízva, hogy az új környezetben jól érzik majd magukat, és nem kívánkoznak vissza Cádizba.

Tenyésztett társaikkal ellentétben a vadgalambok nem szoktak visszatérni korábbi otthonaikba – ez ad reményt az ötletgazdáknak. Emellett megtiltották a galambok etetését, a szabályszegők pedig komoly pénzbírságot kapnak.

Más városok ennél hatékonyabb, és minden bizonnyal olcsóbb módszert alkalmaznak: idomított ragadozó madarakkal, jellemzően sólymokkal igyekeznek távol tartani a galambokat a forgalmasabb közterektől.