Soros György most az erdélyi magyarokat fosztaná meg a jogaiktól

demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS magyar zászló résztvevő Székelyek nagy menete SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló demonstráció FOTÓ ÁLTALÁNOS magyar zászló résztvevő Székelyek nagy menete SZEMÉLY SZIMBÓLUM tüntető zászló Kézdivásárhely, 2013. október 27.
A Széke
Kézdivásárhely, 2013. október 27. A Székelyek menete Kézdivásárhelyen 2013. október 27-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére két háromszéki falu, a Bereck és Kökös közötti 55 kilométeres útszakaszon százezres összefüggő menetoszloppal tiltakoznak Románia tervezett közigazgatási átalakítása ellen, és egyúttal Székelyföld területi autonómiáját is követelik. MTI Fotó: Haáz Sándor
Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) benyújtott egy törvénytervezetet, amely által el szeretetné fogadtatni a bukaresti parlamenttel az 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozatban az erdélyi románok által akkor megígért, ám azóta még mindig meg nem adott kisebbségi jogokat a helyi magyarság számára. Soros György legfontosabb romániai szövetségese, Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök és pártja azonban hallani sem akar erről. A sorosista politikus azt hazudja, hogy az RMDSZ etnikai alapon „enklavizálni" akarja Romániát.
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ hétfőn közölte, hogy törvényhozói tervezetbe foglalták az 1918-ban elfogadott Gyulafehérvári nyilatkozat harmadik pontjának első alpontját, amely a következőket írja elő:

Románia magyarlakta részei Forrás: Wikimedia Commons

Az RMDSZ által iktatott törvénytervezet a következőket kéri a román államtól: lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, mind helyi, megyei, országos és európai szinten; a nemzeti kisebbségek arányainak megfelelő képviselet biztosítását a bíróságokon és törvényszékeken; a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahely elkülönítését a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezető testületeiben, valamint a különböző szaktárcai testületekben; a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatásának szabályozását a kisebbségek statútumában; a fejlesztési régiók létrehozásának, valamint

különleges státusú autonómiák megteremtésének lehetőségét azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él, a megyei tanácsok döntése nyomán.

Az erdélyi magyarság helyzetét 100 év után végre rendezni kívánó tervezet ellen elsőként Soros György legfontosabb romániai szövetségese, Dacian Cioloş ellenzéki politikus, a márciusban alapított Románia Együtt Mozgalom (RO+) nevű párt elnöke szólalt fel.

Dacian Cioloş pártja a szélsőségesen liberális és magyarellenes ALDE EP-frakcióvezető, Guy Verhofstadt, illetve a bevándorláspárti Emmanuel Macron francia államfő európai mozgalmához csatlakozott nemrég, amelynek célja, hogy

Cioloş 2015 novembere és 2017 januárja között Románia technokrata miniszterelnöke volt.

Dacian Cioloş Forrás: Origo

Legemlékezetesebb akciója kormányfőként a Brüsszel által kitalált kötelező betelepítési kvóta elfogadása volt, noha a romániaiak túlnyomó többsége ellenezte azt.

A politikus egyébként eléggé be van ágyazódva a brüsszeli elitbe, 2010-2014 között ugyanis az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt.

A nagyobbik kormánypárt, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak a véleménye alapján

Cioloş Soros György embere, aki rövid miniszterelnöki ciklusát is részben a spekulánsnak köszönhette,

ugyanis azután került hatalomra – választások nélkül -, hogy több külföldről támogatott civil szervezet megbuktatta Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt.

A PSD politikusai szerint a kötelező migránskvóták Cioloş általi elfogadása is alátámasztja felvetésüket, miszerint a volt technokrata miniszterelnök Soros hű szövetségese.

Liviu Dragnea, a PSD vezetője, a Képviselőház jelenlegi elnöke a 2016-os parlamenti választási kampány során több alkalommal támadta az amerikai spekuláns hálózatának romániai tevékenységét,

Dacian Cioloșt pedig azzal vádolta, hogy a nemzeti érdekek szolgálata helyett Brüsszel és a Soros-birodalom utasításait hajtja végre.

Liviu Dragnea Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă jelenlegi román kormányfő tanácsadója december 2-án kijelentette, hogy

Szerinte Soros egy cégnek tekinti Romániát, és ottani üzleti érdekeinek ugyanúgy akar érvényt szerezni, mint ahogyan a Facebook esetében tette, amiért a közösségi portál a részvények értékét csökkentő manipulációval vádolta.

Vâlcov véleménye alapján Soros a bábján, azaz Cioloșon keresztül akarja most is érvényesíteni a gazdasági-politikai érdekeit Bukarestben.

Közben a sorosista Románia Együtt Mozgalom az Agerpres román hírügynökségnek eljuttatott közleményében elítélte a politikai és etnikai „enklavizáció" minden formáját, és úgy véli,

Az enklavizáció olyan folyamat, amely arra irányul, hogy egy adott állam területén hozzon létre egy, a központi közigazgatástól elkülönülő saját politikai-területi entitást. Cioloş vádjai alapján az erdélyi magyarság ilyen régiót akar létrehozni Székelyföld területén. A helyi magyarság vezetői határozottan cáfolják ezt.

Dacian Cioloş noha nem tagja a román parlamentnek, de ennek ellenére mégis veszi a bátorságot, hogy uszítson a magyarok ellen, mikor azok teljesen jogosan számon kérik a 100 éve megígért, de soha meg nem adott kisebbségi jogokat.

A sorosista politikus azt hazudja, hogy az RMDSZ etnikai alapon „enklavizálni" akarja Romániát, de ez természetesen nem igaz.

Kelemen Hunor: Senki nem akarja ellopni Erdélyt

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is megszólalt a vita kapcsán.

Az erdélyi magyar politikus szerint

a „román testvéreknek" nincs okuk aggodalomra, mert senki nem akarja ellopni Erdélyt.

Kelemen Hunor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kelemen kijelentette:

„Eltelt száz év, amely után egy erős többségnek, egy önbizalommal rendelkező, és a kisebbségekhez korrekt módon viszonyuló nemzetnek el kellene gondolkoznia a történteken. Ha ez a nyilatkozat az egyesülés alapja, akkor ennek a kisebbségekre vonatkozó pontjait is komolyan kell venni" - mondta.