Autóba rejtett bomba robbant Irakban, legalább két ember meghalt

Vágólapra másolva!
Autóba rejtett bomba robbant az iraki Tell-Áfárban. A város korábban az Iszlám Állam egyik fontos területe volt, de a terrorszervezet kiűzése óta nem történt merénylet. A támadásban legalább két ember meghalt, sokan megsérültek.
Vágólapra másolva!

Legalább két ember meghalt, tizenegyen pedig megsebesültek, amikor egy kocsiba rejtett bomba robbant az észak-iraki Tell-Áfár egy zsúfolt piacán.

A városban korábban erősen volt jelen az Iszlám Állam, de mióta az iraki erők 2017 augusztusában visszafoglalták a várost a terroristáktól, nem történt merénylet.

Tell-Áfárban, illetve a településhez tartozó 47 faluban szunniták, síita türkmének, kurdok és más nemzetiségűek is laknak. Ezért a területen több erőszakos összecsapás volt az iszlám két különböző ágához tartozó szunniták és síiták között Irak 2003-as amerikai inváziója után, és innen származott az IÁ több magas rangú parancsnoka is.

2014-ben a 200 ezer lakosú város a dzsihadisták alá került,

amikor az IÁ jelentős területeket rohant le Irakban és Szíriában. A város csak 2017-ben került az iraki biztonsági erők kezére, az amerikai szövetségeseik támogatásával.

Ez volt az utolsó terület, amelyet északon visszafoglaltak, amikor a harcok a szíriai határ felé húzódtak. A városban azóta is fokozottan figyelnek a biztonságra, és többnyire nyugodt volt a helyzet.