Nyitott ajtókkal indult el egy vonat Budapestről - videó

- Horizontal
A man waits for the departure of the international train to Hamburg, Germany, at the Eastern railway station in Budapest 21 November 2007 during a six-hours strike. Hungarian railway workers began a planned six-hour strike to protest the closure of certain lines, but with no major disruption to everyday life, an AFP reporter witnessed. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap kora reggel a Budapest és Prága között közlekedő Metropolitan Eurocity vonat nyitott ajtókkal indult el. A kalauz menet közben próbálta bezárni az ajtót, de nem járt sikerrel.
Vágólapra másolva!

Az utasok néhány perccel az 5:40-es indulást megelőzően azt tapasztalták, hogy a nemzetközi vonat egyetlen ajtaja sem nyílik ki a Nyugati pályaudvaron. (Hasonló esetek reggelente nap mint nap előfordulnak a Szob-Vác-Budapest vonalon.)

Ahhoz, hogy az emberek fel tudjanak szállni, ki kellett reteszelni az ajtót, amelyet a vonat oldalán lévő kar meghúzásával lehetett elérni.

Ilyenkor az ajtók kézzel nyithatóak, de a balesetveszélyre éles sípoló hang figyelmeztet.

Elvileg nyitott ajtókkal egyetlen vonat sem indulhat el, de ez a nemzetközi járat mégis kigördült a Nyugatiból, majd egyre gyorsabban haladt. A videót ekkor készítette az egyik utas.

Mivel a kalauz a vonatkocsit képtelen volt becsukni, az első olyan állomáson, ahol a menetirány szerint jobb oldalon volt a peron, megállították a vonatot. Ekkor a peronról a kart visszaengedve lehetett megszüntetni a kireteszelést, majd az automata be tudta csukni az ajtót, így a vonat biztonságosan mehetett tovább.

Vácon már minden ajtót sikerült kinyitni, igaz, ott a bal oldalon lehetett leszállni.

(A címlapi kép illusztráció.)