Egyre több migráns próbál Marokkóból Európába jutni

migránsok spanyolországban
Fekete-afrikai migránsok érkeznek a délkelet-spanyolországi Motril kikötőjébe 2018. december 4-én. Aznap a spanyol parti őrség hajói egy kis csónakból 38 Európába igyekvő illegális bevándorlót vettek a fedélzetükre.
Vágólapra másolva!
A marokkói parti őrség 367 migránst mentett ki csütörtökön a Földközi-tengeren - közölte a MAP helyi hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a kimentett migránsok jelentős részben a Szaharától délre eső afrikai országok állampolgárai.

A marokkói parti őrség közölte azt is, hogy

a bárkák és csónakok, amelyekkel az illegális bevándorlók nekivágtak a veszélyes tengeri átkelésnek Európába, nagyon rossz állapotban voltak.

A férfiakat, nőket és gyerekeket a legközelebbi marokkói kikötőkbe vitték.

Az utóbbi hónapokban Marokkóban jelentősen

megnőtt az illegális átkelési próbálkozások száma.

A helyi hatóságok szerint ezzel párhuzamosan fokozódott az embercsempész-hálózatok tevékenysége is. Az észak-afrikai ország parti őrsége ezért sűrűbben járőrözik, hogy megakadályozza az illegális migránsok átkelését.

Fekete-afrikai migránsok érkeznek a délkelet-spanyolországi Motril kikötőjébe 2018. december 4-én Forrás: MTI/EPA-EFE/Miquel Paquet


Az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerint

Spanyolország számít a legfőbb belépési pontnak az EU területére, amióta Olaszország lezárta kikötőit a mentőhajók előtt.

Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezenfelül az észak-afrikai országban található két spanyol exklávé is, Ceuta és Melilla.