Terrortámadás egy turistabusz ellen a gízai piramisoknál

egyiptomi buszrobbantás
A gízai piramisok közelében elkövetett robbantásos merénylet egyik sebesültjét látogatják meg a kairói vietnami nagykövetség munkatársai egy kairói kórházban 2018. december 28-án. A turistákat szállító autóbusz ellen elkövetett pokolgépes támadásban három vietnami turista és egyiptomi idegenvezetőjük életét vesztette, további tíz ember pedig megsebesült.
Vágólapra másolva!
Pokolgépes merényletet követtek el egy turistákat szállító autóbusz ellen pénteken Kairóban a gízai piramisok közelében, értesülések szerint legalább négy ember meghalt, és többen megsebesültek – jelentette a Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint a robbanásban három vietnami turista és egyiptomi idegenvezetőjük meghalt, további tíz ember pedig megsebesült. Közülük kilencen ugyancsak vietnamiak, a tízedik pedig a busz vezetője.

A gízai piramisok közelében elkövetett robbantásos merénylet egyik sebesültjét látogatják meg a kairói vietnami nagykövetség munkatársai egy kairói kórházban 2018. december 28-án. A turistákat szállító autóbusz ellen elkövetett pokolgépes támadásban három vietnami turista és egyiptomi idegenvezetőjük életét vesztette, további tíz ember pedig megsebesült. Forrás: MTI/AP/Kairói vietnami nagykövetség/

A tárca hozzátette, hogy az ismeretlen elkövetők

egy házi készítésű robbanószerkezetet hajítottak a buszba.

A helyszínen készült fotók alapján a busz oldala komolyan megsérült.

A BBC értesülései szerint a bombát az út szélére tették, itt haladt el a 14 vietnami turistát szállító busz.

A biztonsági szolgálat tagjai a gízai piramisok közelében elkövetett robbantásos merénylet helyszínén Kairóban 2018. december 28-án. Forrás: MTI/EPA/Faríd Kotb

A rendőrség azonnal kiürítette a területet, és megkezdték a helyszínelést. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a busz hajtott rá a bombára, vagy akkor robbantották fel, amikor elhaladt mellette – írja a Daily Mail.

Musztafa Madbúli egyiptomi miniszterelnök egy helyi tévécsatornának azt mondta, hogy

A jármű vezetője ugyanakkor azt állítja, hogy a turistabuszok megszokott útvonalán haladt a járművel.

Kairó, 2018. december 28. Forrás: MTI/AP/Nariman El-Mofty

Egyelőre egyik terroristacsoport sem vállalta a merényletet.

Évek óta harcolnka a szélsőségesek ellen

Az egyiptomi belügyminisztérium szombat reggel közleményében arról tájékoztatott, hogy a busz elleni támadás után

a rendőrség 30 szélsőséges fegyveressel végzett Kairó elővárosa, Gíza környékén és tízzel a Sínai-félsziget északi részén tartott terrorellenes razziákban.

A tárca szerint a rendőrség felszámolta olyan szélsőségesek rejtekhelyeit, akik állami intézmények, idegenforgalmi létesítmények, vallási szentélyek, illetve katonák és rendőrök elleni támadásokra készültek.

A belügyminisztérium fényképeket is közzétett, amelyeken a tűzharcban lelőtt szélsőségesek vérbefagyott holtteste látható, de nem árulta el a kilétüket, és azt sem, hogy közük volt-e a busz elleni merénylethez.

Az egyiptomi biztonsági erők évek óta harcolnak az Iszlám Állam ellen a Sínai-félsziget északi részén. A harcokban katonák és rendőrök százai haltak meg.