Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Börtönbe kerülhetnek a fukusimai erőmű menedzserei

Fukusima
A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) worker wearing radioactive protective gear works on the back area of Advanced Liquid Processing Systems, known as ALPS at the Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan on November 12, 2014. The final obstacle to restarting two nuclear reactors in Japan was removed on November 7 when local politicians granted approval for a plant to go back online, more than three years after the Fukushima disaster. AFP PHOTO / POOL / Shizuo Kambayashi
Vágólapra másolva!
A fukusimai atomerőmű katasztrófája Csernobil óta a legsúlyosabb atomerőmű-balesetnek számít. Az áldozatok száma minimum 44, most az erőmű üzemeltetését végző cég menedzsereire kértek ügyészek börtönbüntetést. A vád szerint megelőzhető lett volna a katasztrófa, a menedzserek szerint viszont lehetetlen felkészülni egy ilyen pusztító cunamira és annak hatásaira.
Vágólapra másolva!

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérték japán ügyészek szerdán a fukusimai erőmű menedzsereire. Ők voltak a vezetők akkor, amikor a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott az atomerőmű.

Az ügyészek szerint a vezetők hibásak,

mert nem tudták megakadályozni a nukleáris szerencsétlenséget.

A tokiói kerületi bíróságon zajló eljárásban a törvényszék által kijelölt, ügyészként eljáró jogászok azzal érveltek, hogy a nukleáris katasztrófa elkerülhető lett volna, ha a TEPCO vezető illetékesei az akkoriban rendelkezésre álló információkat összegyűjtötték volna, és

Az ügyészek szerint a korábbi tanúvallomásokból kitűnik, hogy a fukusimai atomlétesítmény vezetését

már 2008-ban figyelmeztették egy 15,7 méter magas szökőár veszélyére.

Ennek ellenére a cég nem tett óvintézkedéseket, mert a konszern vezetőségének fontosabb volt elkerülni az atomerőmű leállítását, mintsem, hogy a problémát megoldják.

A 78 éves Cunehisa Kacumata, a TEPCO akkori vezérigazgatója, valamint a 72 éves Icsiro Takekuro és a 68 éves Szakae Muto alelnökök ártatlannak vallották magukat, azt állítván,

hogy a cunamit nem lehetett előre látni, s a katasztrófa akkor is bekövetkezett volna, ha történetesen bevezetik a biztonsági intézkedéseket.

A három vezetőt foglalkozás körében elkövetett - halált és sérülést okozó - gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

A vádirat szerint 44 ember haláláért felelősek,

Védőruhába öltözött munkás a tragédia helyszínén a baleset után 3 évvel Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

köztük olyan betegek haláláért, akiket egy kórházból kellett evakuálni az atomerőmű-katasztrófa miatt. Terhükre róják még tizenhárom ember sérülését, akik részben hidrogéngáz-robbanások miatt kaptak sebet a nukleáris létesítményben.

A védelem a jövő márciusban tartandó meghallgatáson adhatja elő utoljára az érveit a 2016 óta zajló eljárásban.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét, és a hat reaktor közül kettőben megindult a magolvadás, három reaktorépületet hidrogénrobbanások rongáltak meg. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt.

A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el.

Az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről