Ferenc pápa: Az emberek közötti különbségek gazdagságot jelentenek

Ferenc pápa, Vatikán, karácsony,
Pope Francis delivers a speech from the balcony of St Peter's basilica during the traditional "Urbi et Orbi" Christmas message to the city and the world, on December 25, 2018 at St Peter's square in Vatican. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa ünnepi beszédében az emberek közötti testvéri szeretetet hangsúlyozta, és azt, hogy az emberek közti különbségek gazdagságot jelentenek, nem veszélyt.
Vágólapra másolva!

Mielőtt a katolikus egyházfő Urbi et Orbi áldást adott Róma városára és a világra, a Szent Péter-téren összegyűlt tömeghez intézett üzenetében

az emberek közötti testvéri szeretetre helyezte a hangsúlyt.

Karácsonyi üzenetében Ferenc pápa kiemelte, hogy az emberek közötti különbségek nem veszélyt, hanem gazdagságot jelentenek.

Ferenc pápa Urbi et Orbi áldása Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A Jézus által nekünk ajándékozott testvériség nélkül hiábavaló lenne minden erőfeszítésünk egy jobb világ kialakítására,

még a legjobb szándékok, tervek is lélek nélküli struktúrákká válnának.

A pápa szerint minden ember testvér, bármilyen legyen a nemzeti, kulturális, vallási hovatartozása, még akkor is, ha különböző eszméket vallanak, de képesek tisztelni egymást, és hallgatni egymásra.

Ez a karácsony segítsen újra felfedezni a testvéri kötelékeket, amelyek egyesítenek bennünket, emberi lényeket, és összekötnek minden népet

- mondta Ferenc pápa hangot adva óhajának, hogy az izraeliek és palesztinok vegyék fel újra a párbeszéd fonalát, lépjenek a béke útjára. Szíria számára is azt kívánta, hogy a háború hosszú évei után ismét rátaláljon a testvériségre.

Felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan cselekedjék egy olyan politikai megoldás érdekében, amely félretenné a pártos érdekeket, s amely lehetővé tenné, hogy a szíriai nép - különösen a saját földjüket elhagyni kényszerültek - ismét békében élhessen saját hazájában.

A pápa kifejezte reményét, hogy a nemzetközi közösség közvetítése révén tető alá hozott fegyverszünet nyomán fellégezhet a háború és nélkülözés miatt elgyötört lakosság.

Ferenc pára a Szent Péter-bazilika erkélyén Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az egyházfő szólt Afrikáról, ahol - mint fogalmazott -

emberek milliói menekültek el földjeikről humanitárius segítség és élelem nélkül.

Kifejezte reményét, hogy elhallgatnak majd a fegyverek, és a testvériség új hajnala köszönt be az egész kontinensen.

Külön megemlékezett a pápa azokról a keresztény közösségekről, melynek tagjai a világ több pontján kisebbségben élnek, sebezhetőek vagy figyelmen kívül hagyják őket.

- mondta Ferenc pápa.