Bekerült az andalúz parlamentbe a bevándorlásellenes Vox párt

Francisco Serrano
Spain's far-right party VOX candidate for regional elections in Andalusia, Francisco Serrano gives a speech during a campaign meeting on November 26, 2018 in Granada. - With a tough line on immigration and Catalan separatism, Spain's tiny far-right party VOX is starting to make waves and could win seats in a regional election for the first time in Andalusia on Sunday. While polls put the Socialists ahead in their traditional southern regional stronghold which they have ruled for the past 36 years, VOX appears on course to win up to five seats in the 109-seat Andalusian parliament in the snap polls. (Photo by CRISTINA QUICLER / AFP)
Vágólapra másolva!
Bár az évtizedek óta regnáló szocialisták kapták a legtöbb szavazatot a tervezettnél korábban tartott vasárnapi andalúz parlamenti választásokon, a 109 fős törvényhozásban csak 33 helyet szereztek, és egyáltalán nem biztos, hogy koalíciós kormányt tudnak alakítani. Spanyolország legdélebbi tartománya van a leginkább kitéve a migrációs nyomásnak, így valószínűleg az eredmények az emberek bevándorlással kapcsolatos nézeteit is tükrözik.  
Vágólapra másolva!

Bekerült a jobboldali, bevándorlásellenes Vox párt is az andalúz parlamentbe a vasárnap megtartott választások eredményeképpen. Spanyolország legnépesebb régiójáról van szó, amelyben azonban a legnagyobb a munkanélküliségi ráta egész Európát tekintve - írja a német közszolgálati Deutsche Welle.

- ezt már Francisco Serrano, a Vox jelöltje mondta a választás után.

Francisco Serrano Forrás: AFP/Cristina Quicler

Ez a választás volt a szocialisták első nagy választási tesztje azóta, hogy Pedro Sanchez miniszterelnök hivatalba lépett júniusban. Jövőre helyhatósági, regionális és európai parlamenti választások is lesznek, és ha nem sikerül megállapodni a költségvetésről, akkor még előrehozott parlamenti választások is kiírásra kerülhetnek a dél-európai országban. Eközben az elmúlt hónapokban is több tízezer illegális bevándorló érkezett az országba, és kérdés, hogy ennek milyen hatása lesz a választásokon. Mindenesetre a spanyol fősodratú média mindent el fog követni a migránsbűnözés eltitkolására, ahogy eddig is tette.