Évek óta nem voltak ilyen sokan a betlehemi éjféli misén

Pierbattista Pizzaballa érsek, éjféli mise, Jézus Krisztus, Betlehem, Szent Katalin templom
Archbishop Pierbattista Pizzaballa, the top Roman Catholic cleric in the Holy Land heads a Christmas midnight mass at Saint Catherine's Church, in the Church of the Nativity, traditionally recognized by Christians to be the birthplace of Jesus Christ, in the West Bank city of Bethlehem, on Tuesday, December 25, 2018. (Photo by Nasser Nasser / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Régóta nem voltak annyian az éjféli misén Betlehemben, a Szent Katalin templomban, amelyet Pierbattista Pizzaballa érsek tartott. Az érsek többek között a keresztények kivándorlásáról, valamint az elmérgesedő palesztin-izraeli viszonyról beszélt. 
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett a Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai Betlehembe, Jézus szülőhelyére, hogy meghallgassa Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét. Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin templomba,

a tömeg a Születés Temploma előtti hatalmas kivetítőn követte a misét.

A misére a világ minden részéből érkezett zarándokok mellett szokás szerint elment Mahmúd Abbász palesztin elnök, Rami Hamdallah miniszterelnök. Jelen voltak még a helyi keresztény előkelőségek, a Palesztin Hatóság vezetői és a diplomáciai kar számos képviselője.

Csodálatosak voltak a mozaikok, de piszok borította őket. Szörnyű évünk volt, és hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden piszkos, de ha eltávolítjuk a szennyeződést, akkor látjuk milyen csodálatosak a mozaikok.

– kezdte miséjét Pizzaballa érsek a palesztin-izraeli viszály idei elmérgesedésével kapcsolatban. Közben utalt azokra a bizánci mozaikokra is, amelyek a Születés Templomának restaurálásakor kerültek elő.

Pierbattista Pizzaballa érsek Forrás: AFP/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved/Nasser Nasser

Az érsek felhívta a keresztény híveket, hogy maradjanak azokban a városokban, ahol Krisztus született, élt és meghalt, és ne hagyják el azokat, mivel

Jézus Betlehemben született, s ez nemcsak történelmi-földrajzi meghatározás, hanem isteni választás.

"Ezen az estén, amikor Krisztus születését ünnepeljük Betlehemben, hirdessük együtt az angyalokkal ennek a földnek a szeretetét, s hogy meg akarunk felelni az elhivatásnak, hogy a béke építői, a remény prófétái, a párbeszéd és a felosztás elhivatott és meggyőző tanúi legyünk. Jézussal ezen a földön akarunk élni, nem akarjuk elhagyni.

– mondta Pizzaballa érsek, elítélve azokat a keresztényeket, akik kivándorolnak szülőhazájukból.