Több tonna kokaint csempészett Európába a "balkáni kokainkirály"

Vágólapra másolva!
A 49 éves Darko Saric majdnem hat tonna kokaint csempészett át Dél-Amerikából Európába. A férfi 2014-ben adta fel magát a rendőrségen, most a szerb bíróság 15 év börtönre ítélte. 
Vágólapra másolva!

Darko Saric egy bűnszervezet vezetőjeként 2008-ban és 2009-ben Kolumbiából, Argentínából és Uruguayból csempészte a drogot Nyugat-Európába.

2009 októberében az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton, Montevideo közelében. Saric ellen 2010-ben adtak ki nemzeti elfogatóparancsot.

Az úgynevezett Saric-klán több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt mosott tisztára, különböző állami cégek megvásárlásával.

A drogbáró 2014-ben feladta magát a rendőrségen, de ártatlannak vallotta magát. Később elfogták a klán többi tagját is.

Saricot 2015-ben első fokon 20 év börtönbüntetésre ítélték, de a döntést a fellebbviteli bíróság megsemmisítette. Szerintük a belgrádi bíróság nem a 2005-ben elfogadott, enyhébb büntetési tételeket tartalmazó szerb büntető törvénykönyv szerint szabta ki a büntetéseket, hanem az új, 2009 óta létező, súlyosabb büntetési tételeket tartalmazó jogszabály szerint.

Mivel a drogbáró még az előző, érvényes büntető törvénykönyv idején csempészett kábítószert, így a bíróság szerint enyhébb büntetést kellett volna kapnia.

Az újraindított eljárásban a férfit 20 év helyett csak 15 év börtönbüntetésre ítélték.