Újabb 46 embernél állapították meg az ebolát Kongóban

ebola, Kongói Demokratikus Köztársaság
Health workers treat an unconfirmed Ebola patient, inside a MSF (Doctors Without Borders) supported Ebola Treatment Centre (ETC) on November 3, 2018 in Butembo, Democratic Republic of the Congo. - The death toll from an Ebola outbreak in eastern Democratic Republic of Congo has risen to more than 200, the health ministry said on November 10, 2018. (Photo by John WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább terjed az ebola a Kongói Demokratikus Köztársaságban: a legújabb megbetegedésekkel ez lett a legsúlyosabb ebolajárvány az országban.
Vágólapra másolva!

Újabb 46 ebolás megbetegedést erősítették meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban november 19. és 25. között. A járvány kitörésének augusztus elseji bejelentése óta 372 embernél erősítették meg az ebolás megbetegedést.

A betegségben eddig valószínűleg 240-en haltak meg, közülük 193 embernél erősítették meg ezt a laboratóriumi eredmények.

A mostani az ország történetének tizedik ebolajárványa, amelyet augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományokban.

Egyben a legsúlyosabb ebolajárvány a Kongói Demokratikus Köztársaság történetében az esetek számát tekintve.

A dakari székhelyű Szövetség a Nemzetközi Orvosi Tevékenységért (ALIMA) nevű civil szervezet hétfőn bejelentette, hogy innovatív terápiás klinikai vizsgálatot indít az Észak-Kivubeli Beniben található kezelőközpontjában a további halálesetek megfékezése érdekében.

Forrás: AFP/John Wessels

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek azok. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed, súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait.

A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz az ebola elleni fellépésben.

Az ország északkeleti részén évtizedek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.