Nem szállhatnak le a migránsok a vonatról a bosnyák-horvát határon

Boszni, bosnyák-horvát határ, Bihac
BIHAC, BOSNIA AND HERZEGOVINA - OCTOBER 24: More than 50 refugees, who came from Sarajevo to Bihac located near Croatia's border by train, are seen as they are kept to be sent back to refugee center by buses in Sarajevo, on October 24, 2018 in Bihac, Bosnia and Herzegovina. Fahrudin Vojic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A boszniai hatóságok a boszniai-horvát határnál megakadályozták, hogy 146 migráns leszálljon a Szarajevóból Bihacba közlekedő vonatról, ezzel megakadályozva, hogy a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlók közelebb jussanak a horvát határhoz - közölte a Nezavisne Novine című napilap. 
Vágólapra másolva!

Az északnyugat-boszniai Bihacba az utóbbi hónapokban több ezer migráns érkezett, hogy onnan továbbhaladhasson Horvátországba.

Migránsok Bihac közelében. Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Fahrudin Vojic

Mivel azonban az átkelés nehéz és veszélyes, illetve a horvát hatóságok is fokozottan őrzik a határt,

Bihac környékén több ezer illegális bevándorló gyűlt össze, noha a helyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a további beáramlást.

A vonaton eredetileg 153 migráns tartózkodott, hetüknek - mozgássérülteknek és egy kisgyerekes családnak - azonban megengedték, hogy leszálljanak, és a helyi befogadóközpontban pihenjenek meg.

A péntekihez hasonló eset történt október 24-én is, akkor

később pedig buszokkal visszaszállították őket a Szarajevó melletti Hadzici befogadóközpontjába.

A vasúttársaság bejelentette, kártérítést követel a rendőrségtől, mert azáltal, hogy a migránsok miatt akadályozta a vonat közlekedését, a többi utasnak, illetve a vasúttársaságnak is kárt okozott.

Ez alátámasztja a rendőrség korábbi közlését, amely szerint

más szervek nem igazán együttműködőek a migránsáradat megakadályozásában.

Az idei boszniai migránsáradat kezdete óta 11 500 illegális bevándorló érkezett a boszniai-horvát határ környékére - közölte egy rendőrségi szóvivő csütörtökön.

Az illegális bevándorlók Boszniából Horvátországon és Szlovénián keresztül Olaszországba, Ausztriába és Németországba szeretnének eljutni.