Jobboldali fordulat jöhet a világ egyik legnagyobb országában

Brazilian Presidential Candidate Jair Bolsonaro Campaigns In Sao Paulo Brazil sao paulo POLITICS ELECTION PRESIDENTIAL ELECTION 2018 Rally Bolsonaro women BLUE COLOUR CAST GREEN COLOUR CAST product fun GRASS world recreation tree
Supporters of right-wing presidential candidate Jair Bolsonaro march in Săo Paulo on October 27, 2018 in Sao Paulo, Brazil. Polls show 54% for Bolsonaro and 46% for Workers Party candidate Fernando Haddad. (Photo by Cris Faga/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jair Bolsonaro konzervatív politikus az esélyese a brazíliai elnökválasztás második fordulójának. A kampányban hasba szúrt jelölt elitellenes és rendpárti politikát képvisel. Brazíliában sokaknak elege van a korrupcióba fulladt több évtizedes baloldali kormányzásból. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap tartják Brazíliában az elnökválasztás második fordulóját, melynek eredménye egyelőre kiszámíthatatlan. A brazil Trumpként emlegetett, elitellenes Jair Bolsonaro és a hosszú ideig kormányzó, majd korrupciós botrányok által megszaggatott Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad vetélkedik az elnöki székért - írta a Magyar Idők.

A közvélemény-kutatások szerint Bolsonaro vezet, bár

népszerűsége az elmúlt hét során 50-ről 48 százalékra csökkent, miközben Haddadé 35-ről 38 százalékra emelkedett,

ami a szakértők szerint bármilyen kimenetelt jelenthet a választásokon.

Jair Bolsonaro nyerheti az elnökválasztást Brazíliában Forrás: NurPhoto/Cris Faga/NurPhoto/Cris Faga

Kórházból kampányolt

Bolsonaro, a Szociálliberális Párt (PSL) jelöltje a kampánya során végig a jelenlegi politikai elittel és a korrupcióval szemben foglalt állást, kiszámíthatatlan és polgárpukkasztó megjegyzései a címlapokon tartották a jelöltet. Miután néhány hónappal ezelőtt egy kampányrendezvényén hasba szúrták, a kórházból folytatta a kampányt, főként a közösségi médián keresztül.

A politikus a konzervatív értékeket vallja, volt katonatisztként a fegyvertartás rugalmasabb szabályozását szorgalmazza,

továbbá már az is jelezte, hogy megválasztása esetén kiléptetné Brazíliát a párizsi klímaegyezményből.

A baloldali esélyes, Fernando Haddad szintén nem tartozott eddig a brazil politika élvonalába. Mindössze néhány hónapja vált a Munkáspárt hivatalos jelöltjévé, amikor a volt elnök, Luiz Inácio Lula da Silva a börtönbüntetése miatt kénytelen volt visszalépni. A libanoni felmenőkkel rendelkező jelölt Lula szimpatizánsainak támogatását élvezi, és mivel ellenfelével szemben befogadó álláspontot képvisel, a háttérbe szorított társadalmi osztályok szavazatára is számíthat.

Bárki is szerzi meg a többség szavazatát, komoly feladatok állnak előtte. A gazdaság stabilizálása mellett javítania kell a közbiztonságot, a 209 milliós ország lakosságának életminőségét, de talán a legnehezebb feladat a választók bizalmának visszaszerzése lesz.