Így szedte ízekre Angela Merkelt a német sajtó Hessen után

MERKEL, Angela
Berlin, 2018. október 29. Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője távozik a pódiumról, miután sajtótájékoztatót tartott a párt elnökségi ülésén Berlinben 2018. október 29-én.
Vágólapra másolva!
A német kancellár hiába jelezte, hogy 2021-et követően sem kancellár, sem parlamenti képviselő nem kíván lenni, a német sajtó nem kegyelmezett neki. A legtöbb német kommentár erősen kritizálta Merkelt, a Bild egyenesen úgy fogalmazott, hogy a politikus sok millió embert fordított maga ellen a menekültpolitikájával. Lapszemlénk következik a hesseni tartományi választás árnyékában.
Vágólapra másolva!

Ahogy beszámoltunk róla, Angela Merkel a hesseni tartományi választást követően bejelentette visszavonulását: leszögezte,

2021-et követően sem kancellár, sem parlamenti képviselő nem kíván lenni. A német kancellár korábban azt közölte, hogy nem kíván a CDU elnöki posztjáért sem újraindulni.

Németország vezetőjének döntésében meghatározó szerepet játszott, hogy a vasárnap Hessen tartományban megtartott választáson pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) csupán a szavazatok 27 százalékát szerezte meg. Ez több mint 10 százalékpontos visszaesést jelent az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 38,3 százalékhoz képest. Egyúttal ez a német kereszténydemokratáknak a leggyengébb eredménye az 1966-os 26,4 százalék óta. Bár a Merkel vezette CDU a vártnál valamivel jobban szerepelt 37 százalékos eredményével a fellegvárának számító Bajorországban két hete, de jócskán elmaradt a négy évvel ezelőtti 48 százalékhoz képest.

Egyöntetű a vélekedés arról, hogy a német kancellárnak és pártjának zuhanása 2015-tel vette kezdetét, amikor rossz választ adtak a migránsválságra.

A hesseni és bajorországi választás ennek a folyamatnak a kicsúcsosodása, amellyel a német nyilvánosság számára is egyértelművé tették, hogy óriási változások vették kezdetét Németországban. Ahogy az lenni szokott, vérszagra gyűl az éji vad, és a meggyengült Angela Merkelnek nem kegyelmezett a német sajtó.

Bild

A legnagyobb példányszámú német lap, a Bild Gyertek vissza, AfD-szavazók! címmel közölt kommentárt, amely szerint

Merkel sok millió embert fordított maga ellen a menekültpolitikájával.

Ennek következtében tömegesen vándoroltak át az erősen bevándorlásellenes AfD-hez a CDU-szavazók. A lap szerint Merkel későn kapcsolt az utódlás kérdésében. A Bild kommentárában örömét fejezte ki, hogy a politikus 18 évi pártelnöki és 13 évi kancellári munka után megnyitotta az utat az utódjai számára. Ezzel azt jelezte a választóknak, hogy

Ez a döntés helyes, és sürgetően szükséges volt - emelte ki a Bild.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap Búcsú részletekben című kommentárjában kiemelte, hogy

szokatlanul okos döntést hozott Angela Merkel, hogy nem ragaszkodott tovább a pártelnöki és a kancellári tisztséghez.

Ezzel véghezvihet egy dupla mutatványt: lehetőséget biztosít pártjának a megújulásra, kancellárként pedig nem külső kényszer hatására, hanem a saját maga által meghatározott körülmények között vehet búcsút a politikától - írta a FAZ.

Spiegel Online

A Spiegel Online nevű német hírportál Búcsú, első rész című írása szerint Angela Merkel döntése esélyt ugyan biztosít, garanciát viszont nem jelent arra nézve, hogy ezentúl minden jobb lesz a nagykoalícióban és a pártban.

A lap szerint egyáltalán nem biztos, hogy Merkel terve beválik, és 2021-ig kancellár tud maradni.

Ezt azzal indokolták, hogy a CDU-nál is rosszabb helyzetben lévő Német Szociáldemokrata Pártnál (SPD) egyre inkább kétségessé válhat a kormányzás folytatása, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónál (CSU) pedig új lendületet vehet az elnök, Horst Seehofer körüli vita.

ZDF, német köztelevízió

A ZDF országos köztelevízió A kancellár nagyságról tesz tanúbizonyságot, és tovább taktikázik című kommentárja szerint Angela Merkel politikai nagyságáról tett tanúbizonyságot nehéz és személyes döntéseivel.

Valószínűleg túl későn hozta meg a döntést, miszerint nem kíván a CDU elnöki posztjáért újraindulni.

Akárki is lesz a kereszténydemokraták következő elnöke, be kell jelentenie igényét a kancellári tisztségre, és a lehető leggyorsabban ki kell csavarni a kormányrudat Merkel kezéből – áll a ZDF kommentárjában. A német köztévé szerint ez viszont a nagykoalíció - a CDU/CSU pártszövetség és az SPD kormánya - végét jelentené, vagyis

– vonta le a következtetést a ZDF. Hozzátették, hogy Merkel a hétfőn bejelentett döntésével ügyesen megakadályozta a látványos kancellári bukást.

Süddeutsche Zeitung

A liberális Süddeutsche Zeitung Köszönöm, ennyi volt című kommentárjában rámutatott: Angela Merkel hétfőn nem azt jelentette be, hogy 2021-ig mindenképpen kancellár akar maradni, és harcol is majd ezért, hanem csupán azt, hogy készen áll a ciklus végéig betölteni a tisztséget. A lap szerint a politikus döntése csupán egy kísérlet a hatalmának stabilizálására egy rövid, átmeneti időre. A Süddeutsche Zeitung szerint

ez azt jelenti, hogy a Merkel-korszak véget ért.

Szerintük az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a CDU/CSU fokozatosan elfordul a nagykoalíciótól, és végül a Zöldekkel és a liberális FDP-vel lép majd szövetségre.