83 országba jutott el a szalmonellás babatejpor

Lactalis, szalmonella, dobozos bébi tejpor, 83 ország érintett
A picture taken on January 11, 2018, in Orleans shows a panel with informations about Lactalis owned brand Picot dairy products displayed in a pharmacy next to baby milk boxes from other brands. France said on January 11 there has been a "major dysfunction" in a recall of baby milk after stores sold potentially contaminated products despite being told to take them off their shelves. Lactalis, one of the world's largest producers of dairy products, in December 2017 issued a recall of all products made at its factory in Craon, northwest France, after discovering salmonella bacteria at the site. / AFP PHOTO / GUILLAUME SOUVANT
Vágólapra másolva!
83 országból több mint 12 millió doboz, babáknak készült tejport vont vissza a szalmonellabotrány után a francia Lactalis cég – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A Lactalis ellen az után indult eljárás, hogy több szülő panaszt nyújtott, mert gyerekeik rosszul lettek a tejportól.

A cég ügyvezető igazgatója, Emmanuel Besnier megerősítette a szalmonellás fertőzéssel kapcsolatos híreket. "Minden panaszt kivizsgálunk, és teljes mértékben együttműködünk az érintettekkel."

Eddig 35 bejelentés érkezett Franciaországból, egy Spanyolországból, valamint még egy görögországi esetet vizsgálnak. A Lactalis szóvivője szerint minden érintett európai, ázsiai, latin-amerikai és afrikai országot értesítettek, hogy vonják vissza a termékeket.

Figyelmeztető kiírás a Lactalis termékei mellett Forrás: AFP/Guillaume Souvant

A Lactalis az egyik legnagyobb tejtermékek gyártásával foglalkozó cég, 47 országban vannak gyáraik, és csak Franciaországban 15 ezer embert alkalmaznak.

A cég szerint valószínűleg az okozta a bajt, hogy nem megfelelően renoválták egyik észak-franciaországi gyárukat, amelyet a nyomozás idejére be is zártak.

Nem ez az első eset, hogy vissza kellett hívniuk valamilyen terméküket: a korábban a Picot, a Milumel és a Taranis márkáikkal kapcsolatban merültek fel problémák.

A Lactalis termékei Forrás: AFP/Damien Meyer

A szalmonellavírus heves hasmenést, hányást, gyomorgörcsöket és kiszáradást okozhat, amelyek gyerekek esetében akár életveszélyes is lehet.