Halálra késeltek a belvárosban egy fiút, gyerekbandák háborúznak Párizsban

Párizs, bandaháború, illusztráció
Police are present as dozens of Gabonese people occupy the inside and outside of the Pozzo Di Borgo mansion in Paris, France on January 13, 2018, threatening to destroy if it authorities did not let Gabon opposition leader Jean Ping take a flight to France. Ping was detained by security forces who said he needed to stay over a judicial matter. The mansion is owned by Ping's incumbent Ali Bongo, and the protesters denounced its luxury. The protesters also demonstrated against the "embezzlement" of state funds by the Bongo family.
Vágólapra másolva!
Szombat este 8 óra körül Párizs egyik legjobb részén, a világ egyik legismertebb étterem- és bárnegyedében, egyetlen sarokra a Bastille Operától két gyerekbanda összeveszett, és a XIX. kerületiek meggyilkoltak egy XX. kerületi bandatagot. A gyilkosok 14-15 évesek, az agyonszúrt fiú 15 éves. Mindez a XI. kerület gazdag részén történt. Marseille után Párizsban is kezd elviselhetetlenné válni a bandaháború. Néhány órával korábban, Párizs legforgalmasabb metróállomásán egy 22 éves martinique-i migránst szúrtak agyon a csúcsforgalomban.
Vágólapra másolva!

162 bandatagot tart nyilván a párizsi rendőrség. Ők nagyjából 40 különböző bandához tartoznak. A Le Figaro a gyilkosság másnapján megdöbbentő összeállítást közölt a bandákról. A konzervatív újság szerint a rendőrség kerület és a fegyverzet alapján különbözteti meg a bandákat, például az elővárosi bevándorlónegyedben a bandatagok 80 százalékának van fegyvere, de a párizsi belterületeken inkább késsel harcolnak.

Eddig Marseille volt ismert arról, hogy mindennaposak a gyilkos bandaháborúk, különösen a fiatalok, sokszor a kamaszok közül. Tegnap például egy lakásfoglaló bandára támadt egy másik banda, egy fiú éppen a PlayStationjével játszott, amikor agyonlőtték. Párizsban ősszel a nyílt utcán, fényes nappal agyonvertek egy gimnazistát, azóta tudatosult a francia közvéleményben, hogy Párizsban is vannak gyerekbandák.

Illusztráció Forrás: AFP/CrowdSpark/Charles Baudry

A hétvégén két, ilyen jellegű gyilkosság is történt. Az első a legforgalmasabb párizsi metróállomáson, a Chatelet-Les Halles egyik peronján. Ez olyan átszállóhely, mint a pesti Deák tér, tehát ott keresztezi egymást a legtöbb metró, sőt a pesti HÉV-nek megfelelő RER is. Egy 22 éves martinique-i migránst szúrtak halálra, a legnagyobb csúcsforgalomban.

Később, szombat este 8 óra körül pedig a Rue de la Roquette elején két gyerekbanda összeveszett, és egy 15 éves fiút agyonszúrtak. Két 14 éves fiút letartóztattak, valószínűleg ők a gyilkosok. A Le Parisien szerint egy lányon vesztek össze. A Roquette egy gazdag bulinegyed utcája, éttermek, bárok vannak egymás hegyén-hátán, néhány lépésre a Bastille Operaháztól, és nem messze a Bataclantól, ahol a dzsihadista gyilkosok többtucat embert öltek meg egy koncerten két és fél évvel ezelőtt.

Hogy a párizsi rendőrség miért nem tud mit kezdeni a bandaháborúkkal és a gyerekbandákkal, azt nehéz megmondani. A helyzet mindenesetre az elmúlt két-három évben, a migránsválság óta tovább romlott. És a fenti példák is mutatják, hogy ez a típusú erőszak már messze nem csak az elővárosokat és a külvárosi kerületeket érintik Párizsban.