Afgán migráns az Amszterdamban késelő terrorista

Amszterdam, terrortámadás, késelés, késes támadás
Officials stand inside a cordonned-off area at The Central Railway Station in Amsterdam on August 31, 2018, after two people were injured in a stabbing incident. Two people were hurt during a stabbing incident at Amsterdam's busy Central Station with the alleged attacker shot and wounded, Dutch police said. / AFP PHOTO / ANP / Remko de Waal / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Azonosították azt a férfit, aki két embert megsebesített késsel tegnap Amszterdam fő vasúti pályaudvarán. Kiderült, hogy egy német tartózkodási engedéllyel rendelkező, 19 éves afgán. Mindkét férfi, akiket megtámadott, amerikai.
Vágólapra másolva!

A rendőrség szerint az afgán terrorista

véletlenszerűen választotta ki áldozatait.

Előkapta a kését, és megpróbálta leszúrni a környékén sétáló embereket. A pályaudvaron rengeteg rendőr szokott lenni, így volt ez pénteken is: pillanatok alatt lezárták az állomást, és meglőtték az afgán késes terroristát. A migránst ezután kórházba vitték, de nem sérült meg súlyosan, ki tudták hallgatni.

A két megkéselt sebesültet is kórházba szállították. Kiderült, hogy amerikai állampolgárok, turisták. Sebesüléseik súlyosak, de nem életveszélyesek.

A Reuters hírügynökség egyébként összefüggést lát a pénteki incidens és aközött, hogy előző nap biztonsági aggályokra hivatkozva lemondta Geert Wilders holland politikus pártja, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által meghirdetett Mohamed-karikatúraversenyt.

A Hollandiában tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt Pakisztánban szerdán mintegy tízezer fős tiltakozó menetet indított Lahorból a légvonalban 270 kilométerre fekvő Iszlámábádba a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom, a pakisztáni fővárosban mozgósították a hadsereget a külföldi diplomaták védelmére. A menetet csütörtökön megállította a rendőrség.

Forrás: AFP/Remko De Waal

Közben bíróság elé állítottak csütörtökön Hollandiában egy 26 éves pakisztáni férfit, aki a gyanú szerint támadást akart előkészíteni Geert Wilders politikus ellen a karikatúraverseny miatt – írja a Magyar Idők. A férfit egyebek közt terrorista indíttatású fenyegetőzéssel gyanúsítják, illetve azzal, hogy tervet szőtt gyilkosság elkövetésére.

A 26 éves férfit a hágai központi pályaudvaron vették őrizetbe kedden, az után, hogy a Facebook közösségi oldalra felöltött videofelvétele tanúsága szerint támadással fenyegette meg a Mohamed-karikatúraverseny szervezőjét, egyúttal egy lehetséges támadásról beszélt a holland parlament épületénél.