Több terrortámadást is megakadályoztak Jordániában

rajtaütés jordániában
Megrongálódott lakóépület az Ammántól 30 km-re északra fekvő Szalt városában, ahol terroristákon ütött rajta a jordániai rendőrség 2018. augusztus 11-én.
Vágólapra másolva!
Terrortámadásokat készültek végrehajtani biztonsági erők és civil épületek ellen azok a terroristák, akiket megakadályoztak a terveik végrehajtásában a hét végén a jordániai különleges erők - közölte hétfőn Szamír al-Mubajdín jordániai belügyminiszter egy sajtótájékoztatón a fővárosban, Ammánban.
Vágólapra másolva!

Mubajdín szerint kiderült, hogy a felszámolt földalatti sejt tagjai jordániai állampolgárok, akik rokonszenveznek az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, és több terrortámadást akartak végrehajtani biztonsági erők és civil célpontok ellen.

Ugyanakkor jelenleg nincsen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy anyagi támogatásban részesültek külföldről, vagy hogy kapcsolatban álltak külföldi szélsőséges szervezetekkel

- tette hozzá a belügyminiszter. Ugyanezen a sajtótájékoztatón Dzsumána Gneimat jordán kormányszóvivő elmondta, hogy a biztonsági erők nagy mennyiségű, időzítővel ellátott, robbanásra kész robbanószert foglaltak le az akcióban.
A jordániai különleges erők szombaton hatoltak be a szélsőségesek egyik búvóhelyére, az Ammántól mintegy 30 kilométerre nyugatra található esz-Szaltban. A gyanúsítottak az akció alkalmával tüzet nyitottak, több robbanószert is működésbe hoztak, megölve a biztonsági erők négy tagját.

Megrongálódott lakóépület az Ammántól 30 km-re északra fekvő esz-Szalt városában, ahol terroristákon ütött rajta a jordániai rendőrség 2018. augusztus 11-én. Forrás: MTI/EPA/Andre Pain

A robbanás következtében szinte teljesen összeomlott az a többszintes épület, ahol a terroristák megbújtak. A rajtaütésben a biztonsági erők további 10 tagja megsebesült. Három terrorista életét vesztette, ötöt őrizetbe vettek. A nyomozás még tart, a részletei nem nyilvánosak.

A gyanú szerint ezek a terroristák a felelősek azért a támadásért, amelyben a biztonsági erők egyik tagja életét vesztette az előző nap, az esz-Szalt és Ammán között fekvő, keresztény többségű Fuhejszben. A gyanúsítottak pokolgépet szereltek egy zenei fesztivál biztonságáért felelő járőrkocsi aljára. A támadásban egyes források szerint egy parancsnok és hat járőr vesztette életét. A hásimita királyság fontos szerepet játszott az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalícióban Szíriában és Irakban. A közel-keleti ország többször vált a szélsőségesek célpontjává az elmúlt időszakban.2016-ban az Iszlám Állam dzsihadistái hét katonával végeztek a szíriai határ közelében.