Szabadon engedték a volt örmény elnököt

Vágólapra másolva!
Szabadon engedték hétfőn a hatalommal való visszaélés miatt őrizetbe vett Robert Kocsarján volt örmény államfőt, miután egy jereváni fellebbviteli bíróság helybenhagyta ügyvédei kérelmét.
Vágólapra másolva!

Az ügyvédek arra hivatkoztak, hogy védencük, mint volt elnök, mentességet élvez az alkotmány szerint.

A bíróság megállapította, hogy Robert Kocsarján az alkotmány szerint valóban mentességet élvez, és nem vonható büntetőeljárás alá

- közölte újságírókkal a volt elnök egyik ügyvédje.

Kocsarjánt július 27-én vették őrizetbe azután, hogy az ügyében vizsgálódó különleges nyomozó szolgálat az előző nap kezdeményezte a bíróságnál a volt államfő őrizetbe vételét. A bíróság két és fél hete, pénteken helyt adott az indítványnak és elrendelte, hogy még aznap börtönbe kerüljön Kocsarján, amit végre is hajtottak a hatóságok.

Robert Kocsarján politikai indíttatásúaknak és mondvacsináltaknak minősítette az ellene felhozott vádat, de már korábban közölte, hogy kész börtönbe vonulni.


A nyomozók állítása szerint Kocsarján, aki 1998 és 2008 között volt Örményország elnöke, 2008-ban megpróbálta megdönteni az alkotmányos rendet a februári elnökválasztást követően, amelyet Kocsarján szövetségese, Szerzs Szargszján nyerte meg.

Az ellenzéki jelölt, Levon Ter-Petroszján hívei vitatták az eredményt, több tízezren tüntettek hetekig Jerevánban, és a rendőrökkel vívott utcai összecsapásokban március elején tíz ember, köztük nyolc civil és két rendőr halt meg.

A zavargások miatt Robert Kocsarján, akkor még hivatalban lévő államfő szükségállapotot vezetett be három hétre, az örmény parlament pedig megszigorította a gyülekezési jog feltételeit. Kocsarján annak idején a szükségállapot bevezetését azzal indokolta, hogy a tüntetők tüzet nyitottak fegyvertelen rendőrökre.