Rajzokkal segít írni-olvasni nem tudó nagymamáját az unoka

Vágólapra másolva!
Egy spanyol fiatalember 20 éve különleges módon segíti írni-olvasni nem tudó nagymamáját: telefonkönyvébe minden névhez rajzol valami egyedit, hogy az analfabéta asszony be tudja azonosítani a benne szereplő embereket – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

A 74 éves Encarna Alésnak 8 éves korában ki kellett maradnia az iskolából, hogy dolgozni tudjon, ezért soha nem tanult meg írni és olvasni. Ma már nagyon szeret telefonon beszélni a családdal és a barátaival, de nem tudta beazonosítani az embereket a hozzájuk tartozó telefonszámokkal.

Egyik unokája, Pedro Ortega 11 éves korában azt találta ki, hogy képeket rajzol a számok mellé a telefonkönyvben, hogy ezek segítségével ki tudja választani a hívni kívánt személyeket.

– mesélte Ortega.

"Akármikor hazamegyek, mindig leülünk és rajzolunk valami újat. Nagyon különleges kapocs ez közöttünk" – mondta a most 31 éves Ortega.

A nagymama Andalúzia déli részéről származik.

"Olyan élete volt, mint bármelyik munkásosztálybeli nőnek abból az időből.

A hozzá hasonló nőknek nem volt lehetőségük arra, hogy tovább képezzék magukat, ennek a szegénységnek a következményei pedig ma is érezhetőek."

Spanyolországban körülbelül 700 ezer analfabéta él egy 2016-os felmérés szerint. Közülük 400 ezren már elmúltak 70 évesek.