Népszavazást tartanának Ausztráliában a muszlim bevándorlásról

ausztráliai mecset
MELBOURNE, AUSTRALIA - SEPTEMBER 1 : A general view of the Sunshine Mosque during Eid Al Adha in Melbourne, Australia on September 1, 2017. Eid Al Adha also called the "Sacrifice Feast", is the second of two Muslim holidays celebrated worldwide each year, and considered the holier of the two. Over 600,000 Muslims living in Australia rushed to Mosques in order to perform the prayer. Recep Sakar / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Heves bírálatot váltott ki kedden az északkelet-ausztráliai Queensland szenátorának, Fraser Anningnek első parlamenti beszédében elhangzott kijelentése, miszerint "végső megoldásként" népszavazást javasolt a muszlimok bevándorlásának a kérdésében.
Vágólapra másolva!

- közölte Fraser Anning.

A végső megoldás a bevándorlás problémájára természetesen a népszavazás

- tette hozzá a queensland-i szenátor, referendum kiírására szólítva fel az ügyben, írja a 888.hu.

Egy Melbourne-i mecset Forrás: AFP/Anadolu Agency/Recep Sakar

Anning szóhasználata nagy felháborodást keltett a képviselők körében.

A náci vezetés 1942. január 20-án a wannsee-i konferencián döntött a zsidókérdés "végső megoldásáról" (Endlösung), a 11 milliós európai zsidóság megsemmisítéséről.

"Bevándorlókra, különösen muszlim bevándorlókra utalni ugyanazzal a nyelvezettel, amelyet a nácik használtak az európai zsidóság megsemmisítésére a holokauszt idején, hitvány, rasszista, bigott és semmi keresnivalója nincs társadalmunkban, a parlamentünkről nem is beszélve" - mondta Richard di Natale, az ausztráliai Zöldek vezetője.

Anning persze semmi hasonlóról nem beszélt,

de a szélsőbaloldali és erősen bevándorláspárti Zöldeket ez a jelek szerint annyira nem érdekli.

"Fraser Anning megjegyzései a bevándorlásról nem tükrözik sem a kormány, sem a tisztességes ausztrálok nézeteit. Mindig is megkülönböztetéstől mentes bevándorlási programot fogunk követni" - jelentette ki Alan Tudge állampolgársági és multikulturális ügyekért felelős ausztrál miniszter.

Ausztráliában egyébként 600 ezer iszlám vallású ember él, ami az összlakosság 2,6%-át jelenti.

A számuk ugyanakkor nagyon gyorsan nő, 1991-ben még 150 ezren sem voltak.