Megbékélési megállapodást írt alá az etióp kormány az oromo lázadókkal

Vágólapra másolva!
Az etióp kormány megállapodást írt alá az ellenségeskedés kölcsönös beszüntetéséről az Oromo Felszabadítási Front (OLF) nevű, az oromo népcsoport önrendelkezéséért harcoló lázadó szervezettel - közölte az etiópiai állami televízió.
Vágólapra másolva!

A megállapodást a szomszédos Eritrea fővárosában, Aszamrában írták alá, ahol az OLF vezetője, Davud Ibsza él jelenleg száműzetésben - mondta Jemane Gebremeszkel eritreai tájékoztatási miniszter.

- írta Twitter-bejegyzésében.

Elemzők szerint a megállapodás újabb előrelépést jelent Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormányának a biztonsági helyzet és a diplomáciai kapcsolatok javítására irányuló törekvések terén.

Az OLF a múlt hónapban

egyoldalú tűzszünetet hirdetett azután, hogy az etióp kormány törölte - egyéb csoportokkal együtt - a terrorista szervezetek listájáról.

Az OLF 1973 óta küzd Oromia délközép-etiópiai szövetségi államban élő oromo népcsoport önrendelkezéséért.

1991-ben bekerült - a jelenleg is kormányzó - Etiópiai Népi Demokratikus Forradalmi Front (EPRDF) nevű koalíció - Mengisztu Hailé Mariam egykori etióp diktátort megbuktató - lázadói által felállított átmeneti kormányba, ám hamarosan el is hagyta azt nézeteltérések miatt.

Az OLF-t - amely Abij Ahmed hivatalban lévő, oromo származású kormányfő elődje, Hajlemariam Deszalegn kormánya ellen is harcolt -, a múlt hónapig Addisz-Abeba terrorszervezetként tartotta nyilván.

Jogvédők szerint

Abij áprilisban tette le hivatali esküjét, beiktatási beszédében pedig megígérte, hogy "helyrehozza mindazt, amit elrontottak", és bocsánatot kért annak a több száz civilnek a haláláért, akik az azt megelőző hónapok kormányellenes tüntetései során veszítették életüket.

Eskütétele után a volt altábornagy parlamenti beszédében békülékeny hangot ütött meg az ellenzékkel szemben, továbbá

békés hatalomváltást és reformokat ígért.

Ő az első politikus, aki az oromo népcsoportból származik és betöltheti etióp kormányfői tisztséget.