Már 38 halottja van a genovai hídomlásnak

Genova Morandini Bridge BRIDGE broken bridge DESTRUCTION disaster highway broken Italy ACCIDENT Morandini Bridge Collapsed Genoa landmark cable stayed bridge SKY CITY urban area fixed link SUSPENSION BRIDGE metropolitan area MOUNTAIN The remains of the Mo
A tragédia helyszíne, a Morandi híd
Vágólapra másolva!
Több száz katasztrófamentő egész éjjel kutatott túlélők után a genovai hídomlás helyszínén, és csütörtökön napközben is folytatják a munkát. A rendőrökkel és mentőkkel együtt mintegy ezren dolgoznak ott. A legfrissebb hírek szerint a halálos áldozatok száma 38-ra emelkedett.
Vágólapra másolva!

Olasz belügyminisztériumi források éjszaka még azt közölték, hogy a halálos áldozatok biztos száma 31, ötöt pedig még nem tudtak azonosítani közülük.

A Rai News24 olasz hírtelevízió legfrissebb információi szerint viszont

tovább emelkedett a halottak száma: már 38 áldozatról beszélnek.

Továbbra is tíz eltűntet tartanak nyilván, a kórházban ápolt 15 sérült közül,

kilencnek pedig súlyos az állapota.

A tragédia helyszíne, a Morandi híd Forrás: AFP/NurPhoto/Mauro Ujetto

Ellentmondásos információk

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már

megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal,

rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel nem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát, nem csak úgy, ahogy a törvény előírja.

Mentőalakulatok dolgoznak az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között Forrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo

El kell majd bontani

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik. Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

A közlekedési miniszter az üzemeltető lemondását követeli

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter a RAI 1 közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta: "az Autostrade per l'Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan", ezért az üzemeltetőnek le kell mondania.