2019-től megszűnhet a határellenőrzés Albánia és Koszovó között

Vágólapra másolva!
Pandeli Majko albán diaszpóraügyi miniszter szerint Albánia és Koszovó között 2019-től megszűnik a határellenőrzés. Szerbia szerint viszont a kijelentés komolytalan, csak tovább növeli a feszültséget a balkánon.
Vágólapra másolva!

Majko az Albán Diaszpóra Napja alkalmából tartott ünnepségen jelentette be a hírt. A rendezvényen részt vett Hashim Thaci koszovói elnök és Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök, de nem kommentálták Edi Rama albán kormányfő döntését.

Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője komolytalannak és felelőtlennek minősítette Majko nyilatkozatát, amely szerinte

csak a térségbeli feszültséget növelné.

Aleksandar Vucic szerb államfő főtitkárát, Nikola Selakovicet már korábban is aggasztotta az, hogy

Albánia és Koszovó vámuniót hoznak létre.

A koszovói parlament eközben megszavazta a vámok eltörlését az Albániával közös határon, és a határátkelők ellenőrzését is megszüntetik.

Edi Rama már februárban, a koszovói függetlenség kikiáltásának 10. évfordulóján is felvetette az albán-koszovói közös külpolitika ötletét, és nem zárta ki

a közös elnökválasztás lehetőségét sem.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a zömében albánok lakta területet.