Civilek tüntetnek Boszniában a migráció ellen

Bosznia, Horvátország, migránsok
Migrants receive food from local Red Cross in an abandoned building in the north-western Bosnian town of Bihac on May 11, 2018. The building is being refitted with infrastructure to accept African-Asian migrants who make their stop in Bihac, where they rest before continuing "the final Bosnian leg" on their journey towards Velika Kladusa, a Bosnian town at the Bosnia - Croatia border. Until recently, Bosnia and its mountainous terrain were avoided by migrants travelling from northern Africa, Middle East or Asia, who, despite the closure of EU borders in March 2016, continued to pass through the Balkans. But, since late 2017 Bosnia is facing the passage of hundreds of migrants, becoming a leg of a new "Balkans route." / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Vágólapra másolva!
Mintegy százan tüntettek Bosznia-Hercegovinában, a horvát határhoz közeli Bihac városában a migrációs válság miatt – közölte az N1 boszniai hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

A lakosok szerint a hatóságok kifogásolhatóan járnak el, és

a csőd szélére taszítják Bosznia ezen részét.

Az év eleje óta a rendőrség hivatalos adatai szerint

Jelenleg 4-5 ezren tartózkodhatnak az országban. Többségükben Bihac környékén torlódtak fel, ahol parkokban és romos épületekben vertek tábort.

Migránsok Bihacban Forrás: AFP/Elvis Barukcic

A hírcsatorna beszámolója szerint a tüntetők egy részének nincs kifogása a migránsok ellen, ők a tarthatatlan körülmények és a migránsokkal szembeni bánásmód miatt demonstrálnak, míg

egy másik részüknek elfogadhatatlan a jelenlétük.

Az Una-Sanai kantonban, amelynek Bihac a székhelye, többségében muzulmán vallásúak élnek. Az elmúlt hónapokban a lakosság és a vöröskereszt segítette a bevándorlókat.

Halid Dedic, a demonstráció egyik kezdeményezője elmondta,

A helyi hatóságok nem tudtak szállást, élelmet adni nekik, sem egészségügyi ellátást biztosítani számukra,

ezért fertőző betegségek is megjelentek közöttük.

Később az élelmiszer- és egészségügyi ellátás rendeződött az ENSZ és más civil szervezetek segítségével, de továbbra sem tudtak szállást biztosítani számukra - hangsúlyozta.

Suhret Fazlic, Bihac polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy

Amennyiben nem rendeződik a helyzet, kérni fogják, hogy a migránsokat szállítsák Szarajevóba - tette hozzá.

Az illegális bevándorlók Nyugat-Európába akarnak eljutni, de a megerősített horvát határvédelem miatt nem tudnak továbbmenni.

Azoknak, akiknek mégis sikerül illegálisan átlépni a boszniai-horvát határt, Szlovéniába is el kell jutniuk.

Többségüket elfogják, és visszaküldik Boszniába. Ennek ellenére a határsértések mindennaposak.

A horvát hatóságok a hétvégén is több migránst tartóztattak fel.

Egy 12 fős csoportnak sikerült észrevétlenül egészen a boszniai és a szlovén határ között félúton fekvő Ogulinig eljutnia. Ha nem történik baleset, valószínűleg Szlovéniát is elérik.

A csoport tagjai az Ogulintól nem messze lévő erdőben aludtak, amikor kőomlás történt, és kettejükre szikla zuhant.

Egyikük azonnal életét vesztette, társa később halt bele sérüléseibe.

A bevándorlók hét kilométert gyalogoltak a legközelebbi faluig, hogy segítséget kérjenek. Az eset vasárnapra virradóra történt, de a horvát rendőrség csak hétfőn reggel adott információt a történtekről.

A helyi hatóságok szerint a Boszniába érkezett migránsok hatvan százaléka Horvátországon keresztül távozott az országból, amit a horvát hatóságok cáfolnak.

Ugyanakkor nemrég

Míg a szlovén hatóságok naprakész adatokat tesznek közzé a migránsokról a szlovén belügyminisztérium honlapján, a horvát hatóságok hallgatnak.