A hajózást is fenyegeti a klímaváltozás

teherhajó
(180203) -- NANNING, Feb. 3, 2018 (Xinhua) -- A cargo ship arrives at the Qinzhou Port in Qinzhou City, south China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, Jan. 10, 2018. Over the past 20 plus years, the Qinzhou Port has developed from a fishing village to a transportation hub. (Xinhua/Lu Boan) (zwx)
Vágólapra másolva!
Világszerte jelentősen javult a hajózás biztonsága az elmúlt tíz évben, de az éghajlatváltozással új veszélyek jelenhetnek meg – derül ki az Allianz idei biztonsági és hajózási jelentéséből, amely a 100 tonnatartalom feletti hajózási káreseményeket összesíti.
Vágólapra másolva!

A német biztosítótársaság közleménye szerint az elmúlt tíz évben 38 százalékkal csökkent a tengeri nagyhajókat érintő balesetek száma.

Tavaly 94 nagyhajó semmisült meg, 4 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, közülük 53 teherszállító volt.

A jelentés szerint a balesetek negyedéért a rossz időjárás felelős. A nagy forgalom és a biztonsági hiányosságok mellett ez a legfőbb oka annak, hogy a tájfunnal gyakran sújtott délkelet-ázsiai vizeken következett be a hajózási káresemények egyharmada. A változó éghajlat miatt új útvonalkockázatok alakultak ki: bizonyos térségek hajózhatóvá váltak, míg máshol

megnőtt a jégveszély, a Jeges-tengeren és az észak-atlanti vizeken pedig a gyorsan változó körülmények fenyegetik a hajókat.

De még mindig sok gondot okoznak az emberi mulasztások, az új technológiák megjelenése pedig erősíti a kiberbiztonsági kockázatokat.

Forrás: AFP/XINHUA/Lu Boan

A legénység nélküli hajók elterjedése emiatt egyelőre nem korlátlan, de a drónok és a merülő szerkezetek jelentős mértékben javíthatják a hajózás biztonságát.

Az új eszközöket a szállítmányt tartalmazó tartályok ellenőrzésére, a kalózok követésére, a megfeneklett hajók állapotának vagy a kibocsátott szennyezés felmérésére is lehet használni a közlemény szerint.

A jelentésben azt is megjegyezték, hogy a hajózás világszerte annyi káros anyagot bocsát ki, mint Németország, ezért az ágazat törekszik ennek csökkentésére.