Öngyilkos merénylet a kabuli repülőtér mellett, sok a halott

Kabul, 2018. július 22. Abdul Rasid Dosztum alelnök (k, piros nyakkendőben) és kísérete érkezik a kabuli repülőtér közvetlen közelében 2018. július 22-én. A több mint egyéves száműzetés után visszatért alelnök érkezését követően nagy erejű robbanás történt a repülőtér közvetlen közelében, a támadásban legkevesebb két tucat ember életét vesztette, sokan megsebesültek. (MTI/AP/Rahmat Gul)
Vágólapra másolva!
A korábbi hírekkel ellentétben legkevesebb 23-an haltak meg a kabuli repülőtéri vasárnapi öngyilkos merényletben, és a sebesültek száma 107. A merényletet röviddel azután hajtottak végre, hogy több mint egyéves száműzetés hazatért Abdul Rasid Dosztum alelnök.
Vágólapra másolva!

Más, szemtanúkra hivatkozó jelentések két tucatnál több halottról szólnak, kórházi források szerint pedig 48-an haltak meg a támadásban.

A merénylet célpontja feltehetően Dosztum volt,

de neki nem esett baja, mert a támadó röviddel azután robbantotta magát, hogy az elnököt szállító páncélozott gépkocsi elhagyta a repteret.

Az öngyilkos merénylet a repülőtér bejáratánál történt, ahol Dosztum hívei gyűltek össze, hogy köszöntsék a hazaérkező politikust. Hasmat Stenekai, a kabuli rendőrparancsnok szóvivője azt mondta, hogy a halottak között vannak civilek és katonák egyaránt.

Az AFP szerint meghalt kabuli irodájának egyik afgán alkalmazottja, egy négygyerekes, 31 éves sofőr. Három hónapon belül ő már a második kabuli alkalmazottja a hírügynökségnek, aki öngyilkos merényletben halt meg: április végén egy fotóriportert gyászoltak.

Abdul Rasid Dosztum alelnök (piros nyakkendőben) és kísérete érkezik a kabuli repülőtér közvetlen közelébe Forrás: MTI/AP/Rahmat Gul

A volt hadúrból lett alelnök, aki keményen bírálta Asraf Gáni államfőt, tavaly májusban utazott Törökországba "gyógykezelésre". Megfigyelők azonban azzal magyarázták az üzbég nemzetiségű Dosztum távozását az országból, hogy önkéntes száműzetésbe kényszerült.

Az Afganisztánt pénzzel támogató nyugati országokat, így az Egyesült Államokat is haragra gerjesztette a Dosztummal szemben felmerült vád, hogy utasítást adott testőreinek egy politikai vetélytársa, Ahmad Eshi megkínzására, megveretésére és megalázására. Dosztum tagadta Eshi vádjait. A nemzetközi közösség követelte Dosztum felelősségre vonását, de még eljárást sem indítottak ellene, ő pedig tavaly májusban elhagyta az országot, hogy állítólag gyógykezeltesse magát Törökországban.

Dosztum hazaérkezése miatt lezárták vasárnap a kabuli elnöki palota környékét, és erős rendőri jelenlét figyelhető meg a környékbeli utcákon is.

Néhány órával később az Iszlám Állam jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Az IÁ az általa működtetett Amak hírügynökség útján megerősítette, hogy a robbantás célpontja a volt hadúr volt. Ide tartozik, hogy Dosztum támogatja azt, hogy a kormány béketárgyalásokat folytasson az Iszlám Állammal rivalizáló tálib lázadókkal.