Meghalt Jean-Louis Tauran bíboros, aki 2013-ban bejelentette Ferenc pápa megválasztását

Vágólapra másolva!
Meghalt 75 éves korában Jean-Louis Tauran francia bíboros, vatikáni diplomata és a felekezetek közötti kapcsolatok szakértője, aki 2013-ban a Habemus papam (Van pápánk!) latin kifejezést használva bejelentette Ferenc pápa megválasztását.
Vágólapra másolva!

A Vatikán közlése szerint a Parkinson-kórban szenvedő bíborost az Egyesült Államokban kezelték. Évek óta küzdött a betegséggel,

csütörtökön halt meg.

Ferenc pápa Tauran húgának címzett - szokatlanul személyes hangvételű - részvétnyilvánító üzenetben úgy fogalmazott, hogy a bíboros "betegségének terhe dacára" is "bátorságteli" éveket töltött a katolikus egyház szolgálatában.

A katolikus egyházfő szerint a bordeaux-i születésű Tauran olyan tanácsadó volt, akit meghallgattak és nagyra értékeltek.

A bíboros számos vatikáni tisztség mellett 1990 és 2003 között a vatikáni külügyminiszteri tisztséget is ellátta. 2014. december 20-án Ferenc pápa kinevezte camerlengo bíborosnak (pápai kamarásnak). A camerlengo - a pápa halála vagy lemondása esetén - a Vatikán mindennapos ügyeit irányítja addig, amíg új egyházfőt választanak.