Tusk a migrációról: A munka nehéz része csak most jön

Vágólapra másolva!
Túl korai lenne még sikerről beszélni az európai uniós vezetők csúcsértekezletén született migrációs megállapodással kapcsolatban, a munka nehezebb része ugyanis még hátra van - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Angela Merkel arról beszélt, hogy a migrációs megállapodás egy jó irányba tett első lépés. Peter Pellegrini, Szlovákia kormányfője szerint az áttelepítés kikényszerítése és a kötelező kvóták helyett a tárgyalás a külső határok hatékony védelmének kérdése felé mozdult el a csúcstalálkozón. 
Vágólapra másolva!

Túl korai lenne még sikerről beszélni az európai uniós vezetők csúcsértekezletén született migrációs megállapodással kapcsolatban, a munka nehezebb része ugyanis még hátra van - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli ülést követően. Tusk rámutatott: noha az uniós állam- és kormányfőknek sikerült egyezségre jutniuk péntekre virradóra,

az abban foglaltak megvalósítása még hátra van, és ez a keményebb feladat.

Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy a migrációs megállapodás egy jó irányba tett első lépés. A politikus szerint már nem fordulhat elő olyan helyzet, mint ami 2015-ben kialakult. Mint elmondta, több kétoldalú megállapodást sikerült kötnie uniós tagországokkal a dublini szabályozásban rögzített hatékony és gyors visszaküldésekről. A belügyminiszterek feladata lesz az adminisztratív feltételek kidolgozása - közölte.

Juncker Washingtonba megy

Egységes frontot alkotott az Európai Unió a kereskedelempolitika kérdésében a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az ülést követően. Elmondta:

Európa továbbra is kiáll a szabad és tisztességes, közös szabályokon alapuló kereskedelem mellett.

Hozzátette, az egyoldalú megoldások káros következményekkel járhatnak, az EU a multilaterális megközelítés híve. Juncker elmondta, hogy július vége előtt Washingtonba utazik, ahol Donald Trump amerikai elnökkel fog egyeztetni, akinek bemutatja az unió közös álláspontját.

Kvóták helyett határvédelem

Szlovákia 1200 menekültet fogadhat be a szomszédos országoknak nyújtott segítség keretében. Az országba ugyanakkor nem jöhet egyetlen migráns sem a kormány beleegyezése nélkül. Ezt Peter Pellegrini, Szlovákia kormányfője mondta a brüsszeli EU-csúcson elfogadott, migrációról szóló egyezménnyel összefüggésben.

A tárgyalás Pellegrini szavai szerint rendkívül nehéz volt, tíz óráig tartott, és csak hajnali fél ötkor ért véget. A kormányfő úgy véli, sikerült elfogadni egy olyan dokumentumot, amellyel a Szlovák Köztársaság és az Európai Unió is elégedett lehet. Értékelte, hogy

az áttelepítés kikényszerítése és a kötelező kvóták helyett a tárgyalás a külső határok hatékony védelmének kérdése felé mozdult el,

amely a csúcstalálkozó egyik fő témája volt.