Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Katonák és kormánytisztviselők haltak meg egy szomáliai támadásban

Vágólapra másolva!
Legalább nyolc ember életét vesztette a szomáliai főváros, Mogadishu térségében az al-Shabaab dzsihadista szervezet egy gépjárműkonvoj ellen véghez vitt támadásában - közölte Abdikarin Ali rendőrségi szóvivő.
Vágólapra másolva!

A támadás Mogadishutól 30 kilométerre északra, a Balad régióban történt. A halottak közül ketten a tartományi kormányzat tisztségviselői, hatan pedig szomáliai katonák voltak.

Az al-Shabaab az Andalus nevű rádióállomásán keresztül jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az iszlamista terrorszervezet a hivatalos adatoktól eltérően azt állította, hogy harcosai tizenkét emberrel végeztek.

Egy magas rangú szomáliai katonai parancsnok pedig arról tájékoztatott, hogy a hadsereg támadást indított az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges iszlamisták ellen a nyugati fekvésű Gedo régióban. A beszámoló szerint a katonák tíz dzsihadistával végeztek.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría, az iszlám törvénykezés radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről