Madrid zöld jelzést adott az új katalán kormánynak

Katalán függetlenség, Katalónia, Spanyolország
Barcelona, 2017. október 27. Katalán függetlenségpártiak gyülekeznek a katalán törvényhozás épülete előtt Barcelonában 2017. október 27-én. A parlament plenáris ülésén a függetlenségi nyilatkozat elfogadása is napirendre kerülhet ezen a napon. (MTI/EPA/Marta Perez)
Vágólapra másolva!
Madrid jóváhagyta az új katalán kormány hivatalba lépését, miután abban - a központi spanyol kormány feltételeivel összhangban - már nem szerepel bebörtönzött vagy az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült politikus.
Vágólapra másolva!

A Quim Torra katalán elnök által kedden létrehozott új kormány minisztereinek listáját pénteken hozták nyilvánosságra, ami elengedhetetlen feltétele a kabinet megalakulásának - írta az AFP francia hírügynökség.

Ez azt jelenti, hogy a spanyol központi kormány elfogadta a névsort.

Spanyolország a tavaly októberi elszakadási kísérletet követően központi felügyelet alá helyezte a régiót.

Az új katalán kormány hivatalos megalakulásával viszont

megszűnik a spanyol kabinet mindenre kiterjedő irányítása Katalónia felett.

Az előző kabinetet Spanyolország elutasította, ugyanis négy bebörtönzött és száműzetésben élő miniszter neve is szerepelt a listán. A spanyol legfelsőbb bíróság nem engedélyezte, hogy szabadlábra helyezzék a függetlenségpárti politikusokat.

Ők, vagyis Jordi Turull és Josep Rull tagjai voltak az előző katalán kormánynak,

előbbi kormányszóvivő és elnökségért felelős tanácsos, utóbbi területi ügyekért felelős tanácsos volt, ami helyi szinten miniszteri posztnak felel meg.

Mindketten két hónapja vannak előzetes letartóztatásban.

A többi volt barcelonai kormánytaggal együtt lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat ellenük

a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A katalán elnök által korábban bejelentett 14 tagú kormánylistán további két olyan politikus is szerepelt, akik a spanyol igazságszolgáltatás elől Brüsszelbe menekültek.