Tavaly egymillió migráns akart Európába jutni

hatóságok köröznek egy afgánt az észak-franciaországi Calais-ban
People gather on February 2, 2018 in Calais, northern France, a day after a large brawl between a hundred migrants resulted in several injuries. Four migrants were in critical condition after being shot and more than a dozen others were injured, some seriously, during clashes in the northern French port of Calais between Afghans and Africans, local authorities said. / AFP PHOTO / Philippe HUGUEN
Vágólapra másolva!
A Le Monde tudósítója szerint a Líbiában tartózkodó fekete-afrikai bevándorlók száma hétszázezer és egymillió közé tehető, akik csak arra várnak, hogy az embercsempészek és a velük összejátszó „mentőhajók” segítségével Európába juthassanak – írja a 888.hu a francia lapra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Frederic Bobin arról számolt be, hogy

az észak-afrikai országban csak a tavalyi év során az egymillióhoz közelített azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a Földközi-tengeren keresztül terveztek Európába jutni. A tudósító hozzátette, hogy számuk az idei évre minden bizonnyal növekedett.

Az újságíró kiemelte, a migránsok túlnyomó többsége Etiópiából, Eritreából és Szomáliából származik, azonban mostanra sok nyugat-afrikai is csatlakozott hozzájuk.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

A 888.hu emlékeztetett arra, hogy a volt olasz kormány tavaly ősszel kötött egyezséget a líbiai kormányokkal (a polgárháború sújtotta országban több kormány is üzemel, a nyugati sajtóban emlegetett egységkormánynak nincs sok hatalma) annak érdekében, hogy megállítsa az országba özönlő bevándorlókat. Pár napja Matteo Salvini olasz belügyminiszter pedig azt vetette fel, hogy szükséges lenne Líbia déli részén olyan központokat létrehozni, ahol el tudják helyezni és el tudják látni őket.

Ahogy beszámoltunk róla, mindeközben a Le Figaro vezércikkben állt ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök mellett. Az írás egyértelműen Magyarország és a visegrádi országok álláspontját képviseli, és a német-francia tehetetlenséget és Brüsszelt bírálja.