Váratlan brüsszeli nyilatkozat: megfutamodás vagy trükközés

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Lekerülhet az Európai Unióban folytatott viták napirendjéről a migránsok tagállamok közötti elosztását szolgáló kötelező kvóták rendszere - tudatta egy interjúban Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság német tagja a Handelsblatt című üzleti lapban közölt interjúban arra a kérdésre, hibázott-e a brüsszeli bizottság azzal, hogy javasolta a kötelező menekültelosztási kvóta bevezetését, kiemelte, hogy az EU a kölcsönös támogatásról, egymás segítéséről szól, de ennek a szolidaritásnak nem kell feltétlenül egyformának lennie, lehet egyenértékű is.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság uniós költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős tagja. Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

- tette hozzá az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Arra a kérdésre, hogy le kell-e venni a napirendről a kvótát, azt mondta:

Ha megállapodunk egyenértékű intézkedésekről, akkor igen.

Az üggyel kapcsolatban a Der Spiegel című német lap emlékeztetett rá: Merkel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőinek június elején Münchenben tartott tanácskozásán kiemelte, hogy

A Spiegel rámutatott, hogy

a rugalmas szolidaritás kifejezést eddig Orbán Viktor magyar miniszterelnök használta.

Migránsok a görög-macedón határon Forrás: MTI/EPA/Nake Batev

A kancellár néhány nappal később egy televíziós interjúban elmondta, hogy

Mint írták, Angela Merkel már

hasonlóan kemény irányvonalat képvisel a menekültpolitikában, mint Orbán.