Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megoldódni látszik az Egyiptom és Etiópia közti patthelyzet

Grand Ethiopian Renaissance Dam
Afrika legnagyobb erőműve épül Guba városnál
Vágólapra másolva!
Egyiptom és Etiópia megállapodott vasárnap abban, hogy rendezik vitáikat az utóbbi által a Níluson megépítendő vízi erőművel kapcsolatban. Kairó ugyanis attól tart, hogy a létesítmény veszélyeztetni fogja Egyiptom vízellátását.
Vágólapra másolva!

A 4,8 milliárd dolláros tervről négy év óta folytatott tárgyalásokon hónapok óta nem volt elmozdulás. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök és Abij Ahmed Ali etióp kormányfő azonban közös vasárnapi kairói sajtótájékoztatójukon áttörést jelentett be az ügyben. Az etióp kormányfő fogadkozott, hogy országa nem fogja csökkenteni Egyiptom részesedését a folyó vizéből. Az egyiptomi elnök pedig hangsúlyozta, hogy a két ország a megállapodás véglegesítésén dolgozik, és az egyszerre lesz hivatott biztosítani Egyiptomnak a méltányos részesedést a Nílus vízéből, és Etiópia fejlődését.

Afrika legnagyobb erőműve épül Guba városnál Forrás: AFP/DPA/Gioia Forster

63%-ban kész az erőmű

Egyiptom eddig attól tartott, hogy a gát miatt kevesebb víztömeg jut majd neki, miközben a Nílus vize adja a közel 100 millió lakosú ország szinte összes édesvízkészletét. A hasonló lakosságszámú Etiópia azt állítja, hogy a gát megépítése elengedhetetlen gazdasága fejlesztéséhez. A vízerőmű 63 százalékban kész van, és Etiópia azt reméli, hogy ha elkészül, akkor ennek révén Afrika fő energiaközpontjává válik az ország. A fő nézeteltérés abból adódott, hogy a vízerőmű gátja milyen gyorsan fog megtelni, és addig Egyiptom mennyi vizet lesz kénytelen nélkülözni.

Nem lesz katonai konfliktus

A több évtizeddel ezelőtt született megállapodások értelmében a Nílus vizének legnagyobb része Egyiptomnak jutott, amit a Nílus-medence többi országa - Etiópia és Szudán - nem tartott igazságosnak. De a korábbi egyiptomi elnökök mindig azzal fenyegetőztek, hogy ha bármelyik ország gátat próbálna építeni a folyón, akkor azt katonai erővel megakadályozná. Szíszi azonban kizárta ez utóbbit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről