A harmadik kanyarós megbetegedést regisztrálták Horvátországban az idén

Vágólapra másolva!
A háromból két megbetegedés az elmúlt héten történt. Egy férfinál a múlt hét elején állapítottak meg a fertőzést Dubrovnikban, a hét végén pedig a Croatia Airlines légikísérőjénél fedezték fel a betegséget Zágrábban. Egyikük sem volt beoltva.
Vágólapra másolva!

Az Index.hr hírportál szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az elmúlt években az átoltottság aránya egyre csökken az országban.

Milan Kujundzic egészségügyi miniszter az eset után újságíróknak azt mondta, nincs ok pánikra, ugyanakkor az, hogy a betegség Dubrovnikban is felütötte a fejét,

figyelmeztető jel, mert az ország déli részén a legalacsonyabb az átoltottság aránya.

Horvátországban az emberek 89-90 százaléka van beoltva kanyaró ellen, ez az arány Dubrovnik-Neretva megyében a legalacsonyabb, 56 százalék, Split-Dalmát megyében valamivel magasabb, 70 százalék. Kujundzic továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az átoltottság aránya 90 százalék alá csökken, fennállhat a járvány veszélye.

- mondta.

Horvátországban tavaly valamivel több mint 40 ezer gyerek született.

Annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelező a kanyaró elleni védőoltás, 4400 baba beoltását megtagadták a szülők.

Az elmúlt évek ellenőrzései során ugyanakkor mindössze 18 szülő ellen indult eljárás, a kiszabható büntetés az oltás megtagadása miatt 2000 kuna (87 ezer forint).

A gyerekeket egyéves korukig kell beoltani kanyaró, rubeola és mumpsz ellen, majd ezt meg kell ismételni 6 és 7 éves korukban.

A fertőző betegségek elleni védőoltásoknak azonban Horvátországban is sok ellenzőjük van az állítólagos mellékhatások miatt, köztük egészségügyi dolgozók, tudósok és tanárok és politikusok is akadnak, akik a hírportál szerint rossz irányba befolyásolják az embereket.

A szomszédos országokban az idén Szerbiában és Boszniában is volt halálos áldozata a kanyarónak. Szlovéniában egy egyéves kisfiút kezeltek a betegséggel.