Nicolás Maduro letette az elnöki esküt Venezuelában

MADURO MOROS, Nicolás; RODRÍGUEZ, Delcy
Caracas, 2018. május 24. Delcy Rodríguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke beszél Nicolás Maduro újraválasztott venezuelai államfő (b) hivatali eskütételén a nemzetgyűlés ülésén Caracasban 2018. május 24-én, négy nappal az után, hogy megnyerte az előrehozott elnökválasztást. (MTI/EPA/Miguel Gutiérrez)
Vágólapra másolva!
Letette az elnöki esküt csütörtökön Nicolás Maduro venezuelai államfő, akinek második, hat évre szóló mandátuma jövő januárban veszi kezdetét. A választást a venezuelai ellenzék és a nyugati hatalmak, köztük az Egyesült Államok is csalásnak minősítették.
Vágólapra másolva!

Maduro az esküt a bírálók szerint kizárólag a hozzá hű alkotmányozó nemzetgyűlés előtt tette le.

Az elnök esküt tett az alkotmány tiszteletben tartására és a "forradalmi változások" továbbvitelére.

A Hugo Chávez volt venezuleai elnök 2013-as halála óta hatalmon lévő Maduro kijelentette, hogy az említett változások szavatolni fogják Venezuela békéjét, gazdagságát és népének boldogságát.

Delcy Rodríguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke beszél Nicolás Maduro hivatali eskütételén a nemzetgyűlés ülésén Caracasban Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

A venezuelai elnök ígéretet tett a stagnáló olajtermelés fokozására, napi egymillió hordó kitermelését tűzte ki célul. Utasította az ország olajipari miniszterét és a PDVSA állami olajipari vállalat vezetőjét, hogy szükség esetén lépjenek kapcsolatba Kínával és Oroszországgal, illetve olajtermelő arab országokkal.

Az ellenzék az utóbbi években többször is demokratikus módon próbálta lemondatni Madurót, azonban ezeket a próbálkozásokat az elnökhöz hű államapparátus rendre megakadályozta.

Venezuelában vasárnap tartották az eredetileg decemberre kiírt elnökválasztást, amelyen Maduro a voksok 68 százalékát szerezte meg. A nemzetközi közösség nagy része elítélte a választást az állítólagos csalások és visszaélések miatt, a venezuelai ellenzéki jelöltek pedig illegitimnek nevezték.