Vandálok garázdálkodtak a gulágba hurcolt magyarok kárpátaljai emlékparkjában

Kárpátalja, gulág emlékpark
Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettesek leszakították és ellopták a szovjet munkatáborokban meghalt kárpátaljai magyarok szolyvai emlékparkjában felszerelt térfigyelő kamerákat.
Vágólapra másolva!

Április 24-re virradó éjszaka vandálok garázdálkodtak a Szolyvai Emlékparkban. Megrongálták a négyméteres fémoszlopokra felszerelt térfigyelő rendszert. A nyolcból négy kamerát leszereltek és elvittek – közölte Dupka György, az emlékpark egyik alapítója.

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet igazgatója vandál cselekedetnek minősítette a történteket, amely mögött

nem sejt magyarellenes motivációt.

Forrás: --

Az elhunytak emléke minden nép kultúrájában szent és sérthetetlen. Az első és második világháború, valamint az úgynevezett „malenykij robot" áldozatai nyugalmának bármilyen módon való megbolygatása viszont Dupka György szerint a

legaljasabb cselekmények közé tartozik.

Az előzetes felmérés szerint mintegy 10 ezer hrivnyás kár keletkezett. Az ügyben ismeretlen tettesek ellen feljelentést tettek az ukrán rendvédelmi szerveknél, ahol az üggyel kiemelten foglalkoznak.

A videórendszert üzemeltető nagydobronyi cég azonnal felajánlotta segítségét a helyreállításhoz, sőt a látható kamerák mellett rejtett megfigyelő rendszer kiépítésére is ígéretet tettek.