Tízezrek követelték az örmény kormányfő lemondását

Horizontal Armenia's President Serzh Sargsyan arrives for an ?EU Eastern Partnership summit with six eastern partner countries at the European Council in Brussels on November 24, 2017.
Leaders from the EU and six former Soviet states meet in Brussels on N
Szerzs Szargszján
Vágólapra másolva!
Mintegy negyvenezer tüntető követelte az újonnan megválasztott Szerzs Szargszján kormányfő lemondását az örmény fővárosban, Jerevánban pénteken.
Vágólapra másolva!

Szargszjánt – aki tíz évig volt államfő, és akinek a mandátuma nemrég járt le – hétfőn jelölte miniszterelnöknek a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja.

A tiltakozók követelték a politikus távozását a miniszterelnöki tisztségből, amelynek jogkörét jelentősen kibővítették egy nemrég elfogadott alkotmánymódosítással, míg az elnöki jogkört leszűkítették.
A Jereván főterén összegyűlt tömeg lezárta az utat az örmény hadügyminiszter szolgálati autója előtt, a rendőrség erőszakkal tisztította meg az utat.

Szerzs Szargszján Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi hivatala arra szólította fel az örmény hatóságokat, hogy szavatolják a tüntetők jogait a békés tiltakozáshoz.

Az örmény kormányfő szóvivője ugyanakkor azt mondta, az EBESZ nincs abban a helyzetben, hogy teljes mértékben és megfelelően elemezze a kialakult helyzetet, miután a szervezet irodája tavaly bezárt Jerevánban.