Négy bengáli tigris pusztult el Nepálban egy hónap alatt

bengáli tigris, bengal tiger
A Bengal tiger (Panthera tigris tigris) is seen at the National Zoo of El Salvador in San Salvador, on February 21, 2018. / AFP PHOTO / MARVIN RECINOS
Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt négy bengáli tigris tetemére bukkantak Nepálban.
Vágólapra másolva!

Legutóbb vasárnap, az ország déli részén lévő Chitwan Nemzeti Parkban találtak egy elpusztult állatot – közölte Nurendra Aryal, a park szóvivője. Az állatok elhullásának oka ismeretlen, de Aryal szerint elképzelhető, hogy

a területért vagy zsákmányért egymással vívott harcban pusztultak el az állatok.

A nemzeti park szélén csütörtökön is találtak egy elpusztult bengáli tigrist, március végén pedig a közeli erdőkben bukkantak a veszélyeztetett faj két példányára. Egyetlen esetben sem tudták megállapítani az állatok halálának okát.

Bengáli tigris Forrás: AFP/Marvin Recinos

Nepálban november vége óta a bengáli tigrisek (Panthera tigris tigris), más néven királytigrisek megszámlálásán dolgoznak a szakemberek. A legutóbbi, 2013-as számláláskor az állomány 198 egyedből állt – ez 77 példánnyal több volt, mint három évvel korábban.

Egy Oroszországban tartott 2010-es találkozón megegyezett a világ azon 13 országa, ahol tigrisek élnek, hogy megduplázzák az akkor világszerte 3200 példányt számláló ragadozópopulációt.

A WWF környezetvédelmi szervezet szerint egy évszázada még százezer tigris élt Ázsiában. A vadállatok vadászata és a testrészeikkel való nemzetközi kereskedelem azóta drasztikusan csökkentette számukat.