Megsértették a tűzszünetet Szíriában

Vágólapra másolva!
Napok óta először ismét összecsapások voltak pénteken a szíriai főváros peremén megmaradt utolsó lázadó erősség, Dúma város térségében. A vasárnap megkötött "átmeneti megállapodás" a fegyveresek evakuálásáról összeomlani látszik.
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint a szíriai légierő - esetleg orosz támogatással -

tucatnyi csapást mért a városra

és környékére, és ennek következtében több civil meghalt. A szíriai állami televízió megerősítette, hogy "megtorló csapásokat" mértek a lázadókra, mert előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét.

Dúma a kelet-gútai térségben fekszik, és a lázadók évek óta lőtték onnan Damaszkuszt. A kormányerők orosz légi támogatással február 18-án offenzívát indítottak ellene, és

a terület 95 százalékát visszafoglalták.

Vasárnap orosz bejelentés szerint "átmeneti megállapodás" született az utolsó ellenálló csoport, az iszlamista Dzsejs al-Iszlám embereinek az evakuálásáról Szíria északi, Törökországgal határos területére, de csütörtökön elakadtak a kiürítési műveletek. A Dzsejs tízezer fegyverese közül az OSDH értesülése szerint négyezren kategorikusan elutasították a kivonulást, és azt akarják, hogy a Dúmába maradhassanak helyszíni rendfenntartó erőként. Ezt a követelésüket a kormány elutasította. Vasárnap és péntek között így is mintegy négyezer ember távozott a városból és környékéről, fegyveresek és civilek vegyesen. Húsz újabb autóbusz érkezett pénteken Dúmába az evakuáláshoz, de a harcok miatt visszafordult.

Az OSDH szerint az ellenfelek újabb megállapodásról tárgyalnak.