Letartóztatásért állnak sorban a migránsok Szalonikiben

Vágólapra másolva!
Több száz menedékkérő és migráns gyűlt össze Szaloniki egyik rendőrőrse előtt pénteken, arra várva, hogy hivatalosan letartóztassák őket, s így ideiglenes tartózkodási engedélyt kapjanak Görögországban.
Vágólapra másolva!

Teljes családok – köztük szíriaiak – ültek órákig a járdán a rendőrség épülete előtt. Sokan már a második napjukat töltötték itt, van, aki a rendőrőrs előtti járdán éjszakázott, mások egy közeli parkban húzódtak meg.

Bár a letartóztatás formaságnak számít, sokan arra használják az eljárást, hogy mielőbb megindítsák ügyükben a bürokratikus papírmunkát.

A szíriaiak, és más, háború sújtotta országok állampolgárai általában legalább 30 napos tartózkodási engedélyt kapnak a görög hatóságoktól.

A migránsok többsége a szomszédos Törökországon keresztül érkezett Európába.

Az észak-görögországi rendőrség arról számolt be, hogy Törökország afríni offenzíváját követően megnövekedett az illegális határátlépők száma. Többségük az Égei-tenger helyett a Marica (Évrosz) folyón átkelve érkezett Görögországba, mert a görög szigetek fogadóközpontjai túlzsúfoltak, és szigorú korlátozások vonatkoznak a migránsok kijárására.

Dimitrisz Beliakidisz rendőrségi szóvivő elmondta, hogy

ugrásszerűen emelkedett a migránsok száma Szalonikiben az elmúlt néhány napban.

Szíriában egy esetleges nyugati katonai beavatkozás miatt nőtt a feszültség a héten.