Embercsempész bandára csapott le a spanyol rendőrség

migráns, Spanyolország, bevándorlás
Spanyolországban elfogott afriakai illegális bevándorlók. Az embercsempészek fejenként 4000 eurót kértek tőlük a mindössze 20 kilométeres hajóútért.
Vágólapra másolva!
A spanyol embercsempész bandát már jó ideje megfigyelték a hatóságok, és egy összehangolt akció keretén belül csaptak le a 19 fős csoportra, amelynek tagjai állítólag már évek óta szállítottak migránsokat Spanyolországba vízi úton Marokkóból - számolt be mai cikkében az El Mundo.
Vágólapra másolva!

A napilap szerint a 19 fős embercsempész banda tagjai Marokkó partjairól, főleg az éj leple alatt, külön erre a célra átalakított vízijárművekkel szállították a Gibraltári-szoroson keresztül Spanyolországba a különböző afrikai országokból érkező migránsokat.

Spanyolországban elfogott afriakai illegális bevándorlók. Az embercsempészek fejenként 4000 eurót kértek tőlük a 20 kilométeres hajóútért. (illusztráció) Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Állítólag csónakonkét "csak 3-4 utast" szállítottak, és a félórás, mindössze 20 kilométeres hajóútért fejenként 4 ezer eurót (1 250 000 forint) kértek. Sőt, azoknak a migránsoknak, akik Franciaországba, Olaszországba, vagy Németországba akartak eljutni, azoknak egy éjszakára 500 euróért szállást (156 000 forint) is biztosítottak.

Az embercsempészetre speciálisan átalakított, könnyű szerkezetű kishajókat használtak , amelyekre

különösen halk, amolyan hangtompítókkal felszerelt, viszonylag nagy teljesítményű motorokat szereltek, hogy jobban ki tudják játszani a spanyol partiőrség hajóit,

illetve lebukásveszély esetén gyorsabban elmenekülhessenek azok elől.

Sőt, mint kiderült a "duplafenekűvé" átalakított vízijárművek alsó részében, ha éppen nem afrikai migránsokat, akkor kábítószert csempésztek át Spanyolországba, de nem ritka esetben mindkettőt együtt - olvasható az El Mundo beszámolójában, amelyben a szerző megjegyzi, hogy az embercsempészeket 5 - 10 éves börtönbüntetésre ítélhetik Spanyolországban.