Vegyifegyverek szakértő is megvizsgálják a Szkripal-ügyet

Julija Szkripal
Nagy-Britannia, 2018. március 7. Julija Szkripalnak, Szergej Szkripal volt orosz kém lányának a Facebook által 2018. március 6-án közreadott fényképe. A brit külső hírszerzés, az MI6 volt orosz kettős ügynökét és 33 éves lányát március 5-én eszméletlenül találták a délnyugat-angliai Salisburyben. Mérgezéssel ápolják őket a városi kórházban, állapotuk válságos. Szkripalt korábban 13 évi börtönre ítélték Oroszországban, és egy orosz-amerikai kémcsere keretében távozhatott a hazájából. (MTI/AP/Facebook/Julija Szkripal)
Vágólapra másolva!
Az illetékes londoni bíróság csütörtöki végzése szerint vérmintát vehetnek az orvosok a délnyugat-angliai Salisbury városában csaknem három hete idegméreggel megmérgezett Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynöktől és lányától, Julija Szkripaltól, annak érdekében, hogy a mintát a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) Nagy-Britanniában dolgozó szakértői is megvizsgálhassák.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön hazaengedték a kórházból azt a rendőrt, aki a sürgősségi szolgálatok tagjai közül elsőként ért az incidens helyszínére, és szintén súlyos mérgezést szenvedett.

A vérmintáról szóló döntést a londoni felsőbíróság azon tanácsa hozta, amely a cselekvés- és döntésképtelenné vált emberek ügyében folyó hatósági vizsgálatok elvégzéséhez szükséges határozatokra szakosodott.

A 18 oldalas végzés részletes jogi levezetés eredményeként megállapítja, hogy sem Szergej Szkripal, sem lánya állapota nem teszi lehetővé önálló döntésüket a vérminta vételéről és átadásáról az OPCW szakértőinek. Az eljáró bíró ugyanakkor arra a véleményre jutott, hogy mindkettőjük érdekeit az szolgálná a legjobban, ha az OPCW által igényelt vérmintát a kezelőorvosok levennék és átadnák a szervezet szakértőinek.

ulija Szkripal Forrás: MTI/AP/Facebook/Julija Szkripal/-------------------

Az OPCW szakemberei a brit kormány meghívására hétfőn érkeztek Nagy-Britanniába, és irányításukkal több külföldi laboratóriumban párhuzamosan vizsgálják a Salisburyben használt hatóanyagot.

Az azonosítási eljárás a brit kormány szerint legalább két hétig eltart, és célja a brit szakértők által elvégzett eddigi vizsgálatok eredményeinek független ellenőrzése.

A londoni felsőbíróság csütörtöki végzésében azonban az eljáró bíró felfedi, hogy Szkripaléktól a brit szakértők már vettek vérmintát, és ennek vizsgálata Novicsok osztályú idegméreg vagy ahhoz nagyon közeli összetételű hatóanyag jelenlétét mutatta ki.

A végzés szerint ezt a vizsgálati eredményt a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének egy szakértője tárta a bíróság elé.

Theresa May brit miniszterelnök már a múlt héten, a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában bejelentette, hogy a Porton Down-i kutatóintézet szakértőinek megállapítása szerint a Novicsok nevű, oroszországi fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát.

Szkripalék állapotáról a londoni felsőbíróság csütörtökön ismertetett végzése megállapítja: egyelőre nem tudható, hogy a mérgezés hosszú távon pontosan milyen hatást gyakorol egészségükre, de az eddig elvégzett orvosi vizsgálatok arra vallanak, hogy sérülhettek mentális képességeik. Az eljáró bíró szerint e sérülés mértéke jelenleg nem megállapítható, és nem lehet megmondani azt sem, hogy Szkripal és lánya mikor, vagy milyen mértékben nyeri vissza mentális képességeit.

A végzés szerint mindketten válságos, de stabil állapotban vannak, de nem elképzelhetetlen, hogy állapotuk esetleg gyors romlásnak indulhat.

Szkripalt és lányát március 4-én találták eszméletlenül Salisbury belvárosi bevásárlóközpontja előtt, egy padon. A helyszínre elsőként érkező rendőr,

Nick Bailey is mérgezést szenvedett, és sokáig súlyos állapotban kezelték,

de a területileg illetékes Wiltshire megyei rendőrség parancsnoka csütörtök este bejelentette, hogy Bailey-t aznap hazaengedték a kórházból.

Állapotáról sem a kórház, sem a rendőrség nem adott részletes tájékoztatást, de a nevében felolvasott nyilatkozatban szerepel, hogy valószínűleg soha nem lesz képes korábbi normál életvitelének folytatására.