Pavlo Klimkin: Nem hagyjuk, hogy fenyegessék a kárpátaljai magyarokat

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Moszkvához, a Kremlhez és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) forduljon az, aki azt bizonygatja, hogy Ukrajnában magyarellenes hangulat uralkodik, sőt magyarellenes kampány zajlik – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben, azon a sajtótájékoztatón, amelyet finn kollégájával, Timo Soini miniszterrel közösen tartott.
Vágólapra másolva!

Klimkin szavai szerint "tökéletesen világossá" vált, hogy az ungvári KMKSZ-székház ellen múlt héten elkövetett robbantásos merénylet felbujtója a hivatalosan Moldovához tartozó, egyetlen ENSZ-tagállam által el nem ismert, szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságba menekült, olyan területre, amelyet "százszázalékosan az FSZB tart ellenőrzése alatt".

Pavlo Klimkin Forrás: Origo

Az ukrán diplomácia vezetője kifejezte meggyőződését, hogy Moszkva nem fog felhagyni Kárpátalján a helyzet destabilizálásával. "Ennek következetesen ellen kell állnunk" – hangsúlyozta. Kifejtette, hogy a későbbi destabilizációs törekvések megakadályozása érdekében a külügyminisztérium rendszeres konzultációkat folytat a belügyi tárcával és az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU).

"Megállapodtunk abban, hogy megerősítjük ottani (kárpátaljai) jelenlétünket. Nem hagyjuk, hogy fenyegessék a magyarokat" – szögezte le a külügyminiszter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári központi irodáját február 4-én felgyújtották, majd február 27-én pokolgépes támadást követtek el ellene. Az ukrán rendőrség vasárnap bejelentette, hogy mindkét támadást felderítette, a tetteseket elfogták, a támadások külföldi szervezője ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki. A múlt heti, nagy erejű robbanás következtében jelentős részben kiégett a magyar szervezet irodájának három földszinti helyisége.